ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, συνεχής «αιμορραγία» κεφαλαίων

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επίπεδο έξι μηνών, καθώς ο κίνδυνος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά την ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά τα assets των περισσότερων αναδυόμενων αγορών.

Το τουρκικό νόμισμα στις 15: 41 υποχωρεί 0,92% στις 8,4939 λίρες ανά δολάριο, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8,5789 λιρών. Δεδομένου ότι οι τουρκικές αγορές ήταν σήμερα κλειστές λόγω αργίας, η λίρα πιθανότατα κατρακύλησε λόγω πωλήσεων της στο εξωτερικό.

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν 12 ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα συσφίξει την πολιτική της νωρίτερα από ό,τι είχε σηματοδοτήσει.

Ρεκόρ απώλειας ξένων επενδυτικών κεφαλαίων τον Μάρτιο

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο καταγράφηκε ρεκόρ απώλειας ξένων επενδυτικών κεφαλαίων , όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τον αντικατέστησε με ένα υποστηρικτή των χαμηλών επιτοκίων.

Οι καθαρές εκροές επενδύσεων από τη χώρα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 6,17 δισ. δολάρια, καθώς επιδίωξε να υπερασπιστεί τη λίρα ενάντια σε ένα ξέσπασμα πωλήσεων.

Ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν τις τουρκικές αγορές το προηγούμενο έτος καθώς η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να υποστηρίξει το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των δανείων. Η πολιτική αυτή διεύρυνε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 5,1% του ΑΕΠ. Η τράπεζα αναγκάστηκε να δαπανήσει δεκάδες δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα υπερασπιζόμενη τη λίρα κατά την έξοδο κεφαλαίων, αφήνοντας τα καθαρά αποθέματα σε βαθιά αρνητικό έδαφος.

Κάποιοι επενδυτές είχαν επιστρέψει στην Τουρκία τον Νοέμβριο, όταν ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νάτσι Αγκμπάλ ξεκίνησε την τετράμηνη θητεία του. Αύξησε τα επιτόκια στο 19% από 10,25% και δεσμεύθηκε για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, εάν χρειαστεί, για να επιβραδύνει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Ο Σαχάπ Καβτσίολγου, αντικαταστάτης του Αγκμπάλ, έχει συμμεριστεί την αποστροφή του Ερντογάν για υψηλά επιτόκια, εγείροντας φόβους μεταξύ των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια παρά τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 17,1% τον Απρίλιο από 16,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την Αργεντινή που επλήγη από την κρίση.

Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 19% μετά την τοποθέτηση του Καβτσίογλου, ο οποίος αναφέρει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε τον προηγούμενο μήνα και θα μειωθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, αρνήθηκε να πει εάν είναι έτοιμος να αυξήσει τα επιτόκια εάν χρειαστεί.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι το έλλειμμα ισοζυγίου του Μαρτίου μειώθηκε κατά 2,12 δισ. δολάρια από τον ίδιο μήνα του 2020 σε 3,33 δισ. δολάρια. Το κυλιόμενο έλλειμμα 12 μηνών ανήλθε σε 36,19 δισεκατομμύρια δολάρια, ή λίγο περισσότερο από το 5% που αναφέρθηκε για το 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατρακυλά η τουρκική λίρα με φόντο τις κατηγορίες του αρχινονού Πεκέρ

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το νόμισμα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογ απέρριψε χθες τις κατηγορίες του «νονού» του οργανωμένου εγκλήματος Σεντάτ Πεκέρ εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνωστισμός στην έξοδο από την Τουρκία, ρεκόρ απώλειας κεφαλαίων

Οι καθαρές εκροές επενδύσεων από τη χώρα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» της τουρκικής λίρας, «ξεπουλάνε» τα κρατικά ομόλογα σε δολ.

Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.