ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τουρκία: Ένα ακόμη στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας έδιωξε ο Ερντογάν

Νέος αναπληρωτής κυβερνήτης διορίστηκε ο οικονομολόγος Σεμίχ Τουμέν, καθώς ο προκάτοχός του Ο. Οζμπάς είχε ταχθεί υπέρ μίας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Στην αποπομπή ενός ακόμη κορυφαίου στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο μήνες μετά την εκδίωξη του πρώην διοικητή της Ν. Αμπάλ. 

Στο τελευταίο «ανασχηματισμό», ο Σεμίχ Τουμέν, οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED της Άγκυρας, διορίστηκε ως αναπληρωτής κυβερνήτης  αντικαθιστώντας τον Οουζχάν Οζμπάς, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ανορθόδοξες θεωρίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό, αντικατέστησε επίσης τον αναπληρωτή κυβερνήτη Μουράτ Τσετίκαγια τον Μάρτιο.

Τέσσερα από τα επτά μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έχουν πλέον λιγότερο από ένα χρόνο εμπειρίας στη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένου του νέου κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσίογλου.

Η απόφαση απομάκρυνσης του Αμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, ενώ ο νέος κυβερνήτης υποσχέθηκε να συνεχίσει την ίδια πολιτική μετά το διορισμό του και κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα για ένα δεύτερο μήνα τον Μάιο.

Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός πλησιάζει σε υψηλό δύο ετών και η λίρα έχει χάσει περίπου 14% έναντι του δολαρίου μετά τη ν εκδίωξη του Αμπάλ. Η δημόσια υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα AKΡ του Ερντογάν διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

erdogan, tourkia, EE
ΔΙΕΘΝΗ

H Τουρκία αποχώρησε σήμερα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Υπό εξέταση η προσφυγή που θέτει εκτός νόμου το κόμμα HDP

Στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Άκαρπη η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας

Αν και οι δύο ηγέτες «δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις», δεν ανακοινώθηκε σημαντική πρόοδος και αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που οδήγησε τη λίρα να απωλέσει κάποια από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.
USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Θέμα τουρκικών ενεργειών στη Μεσόγειο θα θέσει ο Μπάιντεν στον Ερντογάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων.