ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ολλανδικό δικαστήριο υποχρεώνει τη Shell να μειώσει τις εκπομπές CO2

Την προσφυγή είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 επτά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Milieudefensie, το ολλανδικό παράρτημα των «Φίλων της Γης».

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι τα τέλη του 2030, αποφάνθηκε σήμερα ένα ολλανδικό δικαστήριο.

Η απόφαση, στην υπόθεση με τον τίτλο «Ο λαός κατά της Shell», μπορεί να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για όλον τον κόσμο, καθώς πολλαπλασιάζονται παρόμοιες προσφυγές εναντίον μεγάλων εταιρειών.

«Το δικαστήριο διατάζει τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τώρα μέχρι τα τέλη του 2030 κατά 45% σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2019», ανακοίνωσε η δικαστής Λαρίσα Άλγουιν στο δικαστήριο της Χάγης.

Μέχρι σήμερα στόχος της Shell ήταν να μειώσει την εκπομπή καυσαερίων κατά τουλάχιστον 6% μέχρι το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030, κατά 45% μέχρι το 2035 και κατά 100% μέχρι το 2050 – σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2016.

Την προσφυγή είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 επτά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Milieudefensie, το ολλανδικό παράρτημα των «Φίλων της Γης». Περισσότεροι από 17.000 Ολλανδοί πολίτες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής με το σκεπτικό ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η Milieudefensie κατηγορούσε τη Shell ότι δεν κάνει αρκετά για να εναρμονιστεί μα τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η εταιρεία από την πλευρά της διαβεβαίωνε ότι ήδη λαμβάνει σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική υπόθεση εναντίον της Shell είναι μοναδική επειδή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η δικαιοσύνη καλείται να διατάξει μια εταιρεία να εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα τροποποιώντας την πολιτική της», είχε δηλώσει πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε επίταξη προσωπικού στην τροφοδοσία καυσίμων προχώρησε η Γαλλία

Καθώς οι απεργίες των εργαζομένων στις ενεργειακές εταιρείες γίνονται όλο και πιο έντονες, η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να επιτάξει το προσωπικό στις αποθήκες της Esso France και είπε ότι παρόμοια μέτρα είναι πιθανά στην Total Energies.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Aπεργίες σε διυλιστήρια - Προβλήματα με την επάρκεια καυσίμων

Το περίπου το 1/3 των σταθμών καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπισαν σήμερα προβλήματα εφοδιασμού έναντι ποσοστού 21% που είχαν προβλήματα την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της υπουργού Ενέργειας
pagkosmia trapeza-world bank-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Επενδύσεις 14,8 δισ. σε ορυκτά καύσιμα από το 2008

Σύμφωνα με έρευνα της The Big Shift Global η Παγκόσμια Τράπεζα μετά την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και παρά τις δεσμεύσεις της έχει χρηματοδοτήσει με δεκάδες δισ. δολάρια επενδύσεις σε έργα λιγνίτη και εξόρυξης πετρελαίου.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων

Σε κίνδυνοι οι στόχοι για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αν οι εταιρείες εκμεταλλευτούν πλήρως τα παγκόσμια αποθέματα ορυκτών καυσίμων. Υποδείξεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να εγκαταλειφθεί κάθε νέο σχέδιο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Shell επέλεξε νέο διευθύνοντα σύμβουλο με «πράσινα» κριτήρια

Ο διορισμός του Wael Sawan έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πετρελαϊκό γίγαντα, ο οποίος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων σε καθαρό μηδέν έως το 2050 και στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.