ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δολάρια αγοράζουν μαζικά οι Τούρκοι, σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

«Γκρεμίζουν» το τουρκικό νόμισμα οι αγορές δολαρίων από εταιρείες που έχουν να πληρώσουν δάνεια σε συνάλλαγμα. Υψηλά επιτόκια ζητάει από την Τουρκία η Παγκόσμια Τράπεζα.

Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα να βυθίζεται σήμερα σε ιστορικό χαμηλό καθώς διατηρείται η ανησυχία πως η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ χαλαρή ώστε να μπορέσει να ανακόψει τον πληθωρισμό. Η τουρκική λίρα βρέθηκε νωρίτερα χαμηλότερα κατά 1,1% στις 8,5981 ανά δολάριο και οδεύει για τρίτη συνεχόμενη μέρα πτώσης. Την πτώση του εθνικού τους νομίσματος καθοδηγούν οι ίδιοι οι Τούρκοι και όχι ξένοι επενδυτές, καθώς εταιρείες αγοράζουν μαζικά δολάρια ενόψει μεγάλων αποπληρωμών χρέους σε ξένο νόμισμα.

Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο δείκτης Borsa Instabul 100 υποχωρεί περίπου κατά 1%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε 18 μονάδες βάσης στο 18,55%.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει διατηρήσει το επιτόκιο στο 19% και στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποίησε αυτό τον μήνα, αναφέροντας πως ο ρυθμός της αύξησης τιμών έχει κορυφωθεί. Το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 13% τους τελευταίους τρεις μήνες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές, με την υποτίμηση του νομίσματος να απειλεί με εκτόξευση των τιμών. «Η τουρκική λίρα διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα», αναφέρει στο Bloomberg ο Henrik Gullberg της Coex Partners και αυτό «αντανακλά το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική δεν δείχνει αρκετά δυνατή ώστε να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός στη Τουρκία επιταχύνθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα στο 17,14% τον Απρίλιο, οδηγούμενος από τα υψηλά κόστη ενέργειας. Κάτι που φέρνει το πραγματικό επιτόκιο στο 2%, αφήνοντας εκτεθειμένη την τουρκική λίρα σε πιέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι τουρκικές εταιρείες θα πρέπει τον Ιούνιο να πληρώσουν περισσότερα από 6,9 δισ. δολάρια σε δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμα, που αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία υποχρέωση αναχρηματοδότησης δανείων μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Η αδυναμία της λίρας έρχεται επίσης εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η Τουρκία πίεσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους στην αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου που διέταξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο.

Συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει πως η ανάκαμψη της Τουρκίας εξαρτάται από το αν θα διατηρηθούν υψηλά τα επιτόκια για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να αντισταθεί η οικονομία σε μια πιο σφιχτή αμερικανική νομισματική πολιτική, με τον Ντέιβιντ Νάιτ να αναφέρει στο Reuters πως αναμένεται οικονομική ανάπτυξη 5% με τον μέσο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 15,5% φέτος.

«Οι φετινές προοπτικές είναι αρκετά αβέβαιες και εξαρτώνται από την εξέλιξη των πολιτικών, ειδικά της νομισματικής και την απόδοση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού» σημείωσε ο Νάιτ που επισήμανε ότι θα χρειαστεί «ενισχυμένη» νομισματική πολιτική για να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατρακυλά η τουρκική λίρα με φόντο τις κατηγορίες του αρχινονού Πεκέρ

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το νόμισμα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογ απέρριψε χθες τις κατηγορίες του «νονού» του οργανωμένου εγκλήματος Σεντάτ Πεκέρ εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, συνεχής «αιμορραγία» κεφαλαίων

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνωστισμός στην έξοδο από την Τουρκία, ρεκόρ απώλειας κεφαλαίων

Οι καθαρές εκροές επενδύσεων από τη χώρα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» της τουρκικής λίρας, «ξεπουλάνε» τα κρατικά ομόλογα σε δολ.

Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.