ΓΔ: 875.14 0.23% Τζίρος: 33.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
BlackRock
Φωτο: Shutterstock

Υπέρ της πράσινης στροφής των πετρελαϊκών εταιρειών η BlackRock

Ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, με κατοχή ποσοστών σε BP, Royal Dutch Shell και Total καλεί τις εταιρείες να καταστούν πιο «καθαρές». Σύγκρουση με τη διοίκηση της ΒΡ.

«Πόλεμο» με τη διοίκηση του πετρελαϊκού ομίλου ΒΡ ξεκινά η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως και κάτοχος του 6,8% της εταιρείας, καθώς τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός πιο επιθετικού σχεδίου ώστε η ΒΡ να καταστεί πιο «πράσινη».  Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της πετρελαϊκής εταιρείας η BlackRock τάχθηκε υπέρ της «πράσινης» στροφής, μία διαδικασία με την οποία είναι αντίθετη η διοίκηση της ΒΡ. 

«Ενώ αναγνωρίζουμε τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της εταιρείας, η υποστήριξη του ψηφίσματος (σ.σ.: για την «πράσινη» στροφή) σηματοδοτεί την επιθυμία μας να δούμε την εταιρεία να επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη διαχείριση του κινδύνου του κλίματος», τονίζει σε ενημερωτικό της σημείωμα η BlackRock. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο ψήφισμα έγινε και κατά τη γενική συνέλευση της Total, στην οποία η BlackRock κατέχει μερίδιο, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το ψήφισμα έγινε καθολικά δεκτό, αλλά και στη Royal Dutch Shell, όπου, επίσης, έχει επενδύσει. Η BlackRock δήλωσε ότι είχε υποστηρίξει το ψήφισμα των μετόχων της BP που υπέβαλε η ακτιβιστική ομάδα Follow This, η οποία ζήτησε από την εταιρεία να θέσει πιο επιθετικούς στόχους αναφορικά με τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του κλίματος. 

Παρόλο που το ψήφισμα Follow This απορρίφθηκε, η υποστήριξη 20% που κέρδισε θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών θέλει ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney να επιταχύνει το σχέδιό του να μειώσει τις εκπομπές της BP από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μηδέν έως το 2050, στόχος ο οποίος για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 40% έως και το 2030. 

Όπως σημειώνει το Reuters, η BlackRock είχε προειδοποιήσει όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες στις οποίες κατέχει μερίδιο ότι θα ταχθεί υπέρ πιο επιθετικών στόχων προστασίας του κλίματος ακόμη και εάν τα διοικητικά τους συμβούλια διαφωνούν με αυτό. 

Σε αντίθεση με την ΒΡ, η σχέση της BlackRock με τη διοίκηση της Royal Dutch Shell είναι πολύ πιο φιλική, με τον κορυφαίο διαχειριστή κεφαλαίων να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι στήριξε τη διοίκηση επειδή «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ότι οι εταιρείες έχουν σαφείς πολιτικές και σχέδια δράσης για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου και παρέχει έναν χάρτη πορείας προς τις δηλωμένες φιλοδοξίες και στόχους της εταιρείας».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Καμπανάκι» από τη ΒΡ για σοβαρή έλλειψη στα καύσιμα

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτεγκ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη νομοθεσία ανταγωνισμού, προκειμένου να επιτρέψει στις εταιρίες να μοιραστούν πληροφορίες και να συντονίσουν τις ενέργειές τους. 
ΔΙΕΘΝΗ

Shell: Πληρώνει 95 εκατ. δολάρια για την πετρελαϊκή ρύπανση στο Νίγηρα

Η Shell είχε καταδικαστεί αρχικά το 2010 για την ζημιά που έχουν προκαλέσει οι διαρροές αργού στο περιβάλλον και την αδιαφορία της για τους κατοίκους περιοχών στο Δέλτα του Νίγηρα που υπέστησαν καταστροφή τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου λόγω κορονοϊού

Κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως υπολογίζεται πως έχει μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως με την πανδημία να οδηγεί σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατρακυλούν.