ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βαθιά «βουτιά» της τουρκικής λίρας μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Η απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν για επικείμενη μείωση επιτοκίου, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

«Βουτιά» πραγματοποιεί και σήμερα η τουρκική λίρα, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος άμεση μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, η υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος  οφείλεται και στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός έπεσε απροσδόκητα στο 16,6%, κάτι που εντείνει την ανησυχία των επενδυτών για επικείμενη μείωση επιτοκίου.

Στις 16:50 υποχωρεί1,58% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στις 8,7181 λίρες ανά δολάριο.

 

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε τον Μάιο στο 16,59% από 17,14% τον Απρίλιο και έναντι πρόβλεψης για 17,25% σε έρευνα του Reuters.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Γιάκομπ Κρίστενσεν, εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου για να πείσει τις αγορές για τη σύνεσή της, μεταθέτοντας τις πιθανές μειώσεις τους τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου, το οποίο εισάγει η Τουρκία, ενισχύονται περαιτέρω από τον πληθωρισμό και οι πρόσφατες συζητήσεις για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ  αναμένεται να κάνουν τους επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τη λίρα, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περιορισμένες αυξήσεις τιμών κατά τη διάρκεια του γενικού lockdown στην Τουρκία το πρώτο 15ήμερο του μήνα. Ο πληθωρισμός είχε επιταχυνθεί τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2019, λόγω της μεγάλης πτώσης της λίρας μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη, που ήταν υπέρμαχος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, από τον Ερντογάν τον Μάρτιο. Η λίρα εξασθένησε περαιτέρω τον Μάιο, προκαλώντας προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα τιμολογούνται σε σκληρά νομίσματα.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,89%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,46% σε έρευνα του Reuters.

Το lockdown στο πρώτο μισό του Μαΐου επιβλήθηκε για την επιβράδυνση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Οικονομολόγοι ανέφεραν ότι η απαγόρευση στις πωλήσεις ορισμένων ειδών κατά τη διάρκεια του lockdown περιόρισε τις αυξήσεις των τιμών, αλλά σημείωσαν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τον Ιούνιο.

Η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγήθηκε από τις αυξήσεις τιμών στις μεταφορές και τα είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ η ετήσια αύξησή του είχε στην αιχμή τις υπηρεσίες υγείας, τον εξοπλισμό των νοικοκυριών και τις μεταφορές.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 3,92% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 38,33%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές παραγωγού θα μετακυλίονται στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατρακυλά η τουρκική λίρα με φόντο τις κατηγορίες του αρχινονού Πεκέρ

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το νόμισμα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογ απέρριψε χθες τις κατηγορίες του «νονού» του οργανωμένου εγκλήματος Σεντάτ Πεκέρ εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, συνεχής «αιμορραγία» κεφαλαίων

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνωστισμός στην έξοδο από την Τουρκία, ρεκόρ απώλειας κεφαλαίων

Οι καθαρές εκροές επενδύσεων από τη χώρα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» της τουρκικής λίρας, «ξεπουλάνε» τα κρατικά ομόλογα σε δολ.

Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.