ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι περισσότεροι πολίτες της Ένωσης βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό

Συνολικά, το 41% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τμήματος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR).

Περισσότεροι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο παρά ως έναν απαραίτητο εταίρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τμήματος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Συνολικά, το 41% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σε σύγκριση με μόλις το 29% που βλέπει με θετικό μάτι τη δράση της Τουρκίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Τουρκία είναι μια επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ από το 1999 και διατηρεί συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ από τον Ιανουάριο του 1996. Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ξεκίνησαν επίσημα τον Οκτώβριο του 2005, ωστόσο έχουν  σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα απαιτούμενα κριτήρια σχετικά με την υποψηφιότητα της ΕΕ.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων βλέπει την Τουρκία ως σύμμαχο με κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, ενώ στη Γερμανία να καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που θεωρούν την Τουρκία αντίπαλο, στο 41%. Το αξιοπρόσεκτο της έρευνας είναι το γεγονός πως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία, οι οποίες δεν είναι καν μέλη του ΝΑΤΟ, συγκεντρώνουν υψηλότερα θετικά ποσοστά από ότι η Τουρκία. «Αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό», επισημαίνεται στην έρευνα του ECFR.

Η έλλειψη προόδου της Τουρκίας όσον αφορά τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες έχει μετατραπεί σε πλήρη απόσυρση, χαρακτηριζόμενη από μια έντονη παλινδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των παλινδρομικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και μιας αντιφατικής εξωτερικής πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο πλαίσιο στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ αναζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να κλείσει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ όσον αφορά τις αξίες και τα πρότυπα, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα αποτελεί βιτρίνα για κάθε είδους αυταρχικών πρακτικών.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για αναπτυξιακό σχέδιο 6 δισ. ευρώ στα Δ. Βαλκάνια

Το αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισ. ευρώ σε δάνεια για την περίοδο 2024-2027 υποστηρίζοντας επενδύσεις σε υποδομές και πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: Η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνία για το μεταναστευτικό με τον Λίβανο

«Οι πρόσφατες τραγωδίες με την απώλεια παιδιών σε βάρκες που ταξίδευαν προς την Κύπρο, εντείνουν την ανησυχία μας και επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών», σημείωσε.
ΔΙΕΘΝΗ

Επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Το κείμενο της θα πρέπει να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο πριν τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλη του 2024.