ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι περισσότεροι πολίτες της Ένωσης βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό

Συνολικά, το 41% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τμήματος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR).

Περισσότεροι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο παρά ως έναν απαραίτητο εταίρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τμήματος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Συνολικά, το 41% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σε σύγκριση με μόλις το 29% που βλέπει με θετικό μάτι τη δράση της Τουρκίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Τουρκία είναι μια επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ από το 1999 και διατηρεί συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ από τον Ιανουάριο του 1996. Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ξεκίνησαν επίσημα τον Οκτώβριο του 2005, ωστόσο έχουν  σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα απαιτούμενα κριτήρια σχετικά με την υποψηφιότητα της ΕΕ.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων βλέπει την Τουρκία ως σύμμαχο με κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, ενώ στη Γερμανία να καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που θεωρούν την Τουρκία αντίπαλο, στο 41%. Το αξιοπρόσεκτο της έρευνας είναι το γεγονός πως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία, οι οποίες δεν είναι καν μέλη του ΝΑΤΟ, συγκεντρώνουν υψηλότερα θετικά ποσοστά από ότι η Τουρκία. «Αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό», επισημαίνεται στην έρευνα του ECFR.

Η έλλειψη προόδου της Τουρκίας όσον αφορά τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες έχει μετατραπεί σε πλήρη απόσυρση, χαρακτηριζόμενη από μια έντονη παλινδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των παλινδρομικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και μιας αντιφατικής εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.