ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Novavx, Emvolia, Koronoios
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax

Το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax με βάση τις πρωτεΐνες ήταν περίπου 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, στην κλινική δοκιμή.

Η Novavax Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου της δείχνουν ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά της Covid-19 για διάφορα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Η έρευνα, στην οποία μετείχαν σχεδόν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, θέτει τη Novavax σε καλό δρόμο για να υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στις ΗΠΑ και αλλού, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax με βάση τις πρωτεΐνες ήταν περισσότερο από 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, τα οποία χαρακτηρίζονται ως παραλλαγές που ανησυχούν τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τη Novavax.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, έγινε το πιο κοινό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, πρόσθεσε η ίδια.

Η Novavax εντόπισε επίσης παραλλαγμένα στελέχη της Covid-19 που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή, δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Novavax Γκρέγκορι Γκλεν στο Reuters.

Το εμβόλιο αυτό ήταν κατά 91% αποτελεσματικό μεταξύ εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μετρίων και σοβαρών περιπτώσεων Covid-19. Επίσης ήταν σχεδόν 70% αποτελεσματικό κατά παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που η Novavax δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει, σύμφωνα με τον Γκλεν.

«Πρακτικά μιλώντας, είναι πολύ σημαντικό ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει κατά ενός ιού που μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς», σημείωσε ο Γκλεν.

Η Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν εν γένει καλά ανεκτό μεταξύ των συμμετεχόντων. Στις παρενέργειές του περιλαμβανόταν πονοκέφαλος, κόπωση και μυαλγίες και αυτές ήταν εν γένει ήπιες. Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων είχε παρενέργειες που περιγράφηκαν ως σοβαρές.

Η Novavax παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 και 150 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Novavax, που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ, έχει επανειλημμένως μεταθέσει προβλέψεις παραγωγής και αγωνίστηκε για την πρόσβαση σε βασικά υλικά και εξοπλισμό που χρειαζόταν για την παρασκευή του εμβολίου της.

Ωστόσο, σε πρόσκληση για επενδυτές, ο γενικός διευθυντής Στάνλεϊ Ερκ δήλωσε ότι τα μεγάλα παρασκευαστικά εμπόδια έχουν αρθεί και ότι όλες οι εγκαταστάσεις της Novavax μπορούν τώρα να παράγουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε εμπορική κλίμακα.

Ο Ερκ σημείωσε ότι η Novavax έχει αρχίσει τη διαδικασία υποβολής αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία σε συνεργασία με το Serum Institute of India (SII), στο οποίο έχει ανατεθεί η παρασκευή δόσεων του εμβολίου της.

O Ερκ πρόσθεσε ότι αυτό που κατανοεί είναι ότι το SII δεν αντιμετωπίζει πλέον περιορισμούς λόγω ελλείψεων βασικών υλικών.

Το SII είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές προμηθειών που χρησιμοποιούνταν για εμβόλια περιόριζαν την ικανότητά της να αυξήσει την παραγωγή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κράτη - μέλη να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στ. Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι το 80% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, αλλά «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν 3η ενισχυτική δόση για μετάλλαξη Δέλτα

Ο επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer Μίκαελ Ντόλστεν δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία, το τωρινό εμβόλιο παραμένει περίπου 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου από οποιαδήποτε παραλλαγή
ΔΙΕΘΝΗ

Φρένο στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού βάζουν τα εμβόλια

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα εμβόλια περιορίζουν τις εξελικτικές οδούς διαφυγής του κορονοϊού και αναφέρεται πως όσοι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, κυρίως επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορονοϊός να μεταλλαχθεί.
World-Health-Organization-WHO-POY-ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Μέσα στο καλοκαίρι εγκρίνονται δύο νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού

O γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «παγκόσμια αποτυχία που υπογραμμίζει τις αδικίες» την ανικανότητα του κόσμου να παράσχει αρκετά εμβόλια για τις φτωχές χώρες.