ΓΔ: 814.06 -0.32% Τζίρος: 41.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Σε υψηλό 15 ετών ο σύνθετος δείκτης PMI στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Ο σύνθετος δείκτης, που καλύπτει μεταποίηση και υπηρεσίες, βάσει της προκαταρκτικής μέτρησης της Markit διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών αυτό τον μήνα, καθώς η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown και η απελευθερωση της συσσωρευμένης ζήτησης οδήγησαν σε άνθηση στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα. Ενώ ο κορονοϊός εξαπλωνόταν με ταχείς ρυθμούς, οι κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων στον τομέα υπηρεσιών να κλείσει.

Ύστερα από ένα αργό ξεκίνημα των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλη την περιοχή, η εκστρατεία ανοσοποίησης ανεβάζει ταχύτητα και το βάρος στις υγειονομικές υπηρεσίες μειώνεται, επιτρέποντας την άρση κάποιων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις υπηρεσιών --οι οποίες ούτως ή άλλως προσαρμόζονταν σε νέους κανόνες για τη λειτουργία τους.

Αυτό οδήγησε σε άλμα τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, στις 59,2 μονάδες από τις 57,1, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2006. Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από τις 58,8 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

«Η οικονομία της ευρωζώνης ευημερεί με ρυθμό που έχει να καταγραφεί 15 χρόνια καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση της ζήτησης, με την ανοδική τάση να αποκτά ολοένα και ευρύτερη βάση, και να εξαπλώνεται από τη μεταποίηση για να συμπεριλάβει περισσότερους κλάδους υπηρεσιών, ιδιαίτερα εταιρίες που έχουν επαφή με καταναλωτές», δήλωσε Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 58,0 μονάδες από τις 55,2, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018 και οριακά υψηλότερα από τις 57,8 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Η επέκταση στη μεταποιητική δραστηριότητα ήταν ίδια με τον ρυθμό-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Μάιο. Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, στις 63,1 μονάδες. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 62,1 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωζώνη: Στις 58,2 μονάδες υποχώρησε ο PMI μεταποίησης τον Φεβρουάριο

H αναπτυξιακή δυναμική του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης yποχώρησε λίγο τον Φεβρουάριο, ωστόσο όμως η δραστηριότητά του εξακολούθησε να είναι ισχυρή και οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώθηκαν.