ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Η πόλη της Τεχεράνης με την ιρανική σημαία και τον Πύργο Μιλάντ στο φόντο.

Ιράν: Η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο έως 60%

Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό σηματοδοτώντας την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς της συμφωνίας του 2015.

Μεγάλη δυναμική στην ποσότητα ουρανίου κατέχει η Τεχεράνη, καθώς σύμφωνα με το Ιράν, μπορεί να εμπλουτίζει έως 60%.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για τις περισσότερες πολιτικές χρήσεις, που, όμως, απέχει από το 90% που χρειάζεται για να φτιαχτούν καύσιμα για πυρηνική βόμβα.

«Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει 5%, 20% και 60% και έχει αυτήν την ικανότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μπεχρούζ Καμαλβαντί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο πυρηνικό εργοστάσιο Φορτό, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB. «Αυτή τη στιγμή, η ανάγκη βρίσκεται στο 5%" προσέθεσε.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σηματοδοτώντας την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή. Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα επισκεφθούν το Φορντό αύριο, είπε ο Καμαλβαντί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ- Πατάει το κουμπί του πολέμου;

Με τη κρίση στον Περσικό Κόλπο να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, τα βλέμματα της ανθρωπότητας έχουν στραφεί πλέον στον Ντόναλντ Τράμπ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να καλείται να αποφασίσει αν θα επιτεθεί στρατιωτικά στο Ιράν.
ΔΙΕΘΝΗ

«Αποθεώνουν» τις ΗΠΑ Σ. Αραβία και Ισραήλ για τη στάση τους κόντρα στο Ιράν

Θερμής υποδοχής έχει τύχει η αντίδραση των ΗΠΑ προς το Ιράν από Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. «Άνευ προηγουμένου» χαρακτήρισε την αμερικανική υποστήριξη ο υφυπουργός Άμυνας της Σ. Αραβίας, «ευτυχής» για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ο Νετανιάχου.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Axios: Σχέδιο για παράταση 60 ημερών στην εκεχειρία και άνοιγμα του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν πλησιάζουν σε συμφωνία για 60ήμερη εκεχειρία, με άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και ελεύθερη εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, ενώ θα ξεκινήσουν συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μεταδίδει το Axios.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Axios: ΗΠΑ και Ιράν συζητούν άνοιγμα του Ορμούζ με εκεχειρία 60 ημερών

Οι ΗΠΑ και το Ιράν φέρονται να πλησιάζουν σε συμφωνία για εξηκονταήμερη εκεχειρία, άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, ελεύθερη πώληση πετρελαίου από το Ιράν και διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με το Axios.