ΓΔ: 877.3 1.11% Τζίρος: 8.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:35:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united airlines-aeroplana
Φώτο: Shutterstock

Ιστορική παραγγελία σε Boeing και Airbus από την United Airlines

Στα 30 δισ. δολάρια θα φτάσει η παραγγελία των 270 αεροσκαφών που πραγματοποίησε η United με στόχο να ενισχύσει την ικανότητα πραγματοποίησης εσωτερικών πτήσεων κατά 30%.

Τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει κάνει ποτέ για προμήθεια αεροσκαφών στην ιστορία της ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία United Airlines. Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία με τη χρήση μεγαλύτερων αεροσκαφών για τις εσωτερικές πτήσεις ανακοίνωσε πως έχει παραγγείλει 270 αεροσκάφη σε Boeing και Airbus.

Ειδικότερα, η παραγγελία της United περιλαμβάνει 200 αεροσκάφη Boeing 737 MAX και 70 Airbus A321neo με οικονομικό κόστος άνω των 30 δισ. δολαρίων, ενώ θα ενισχύσει την ικανότητα διεξαγωγής εσωτερικών πτήσεων της United κατά 30%, ώστε να ανταγωνιστεί καλύτερα τόσο τον προνομιακό τουρισμό, όσο και τον τουρισμό χαμηλού κόστους.

Η παραγγελία αυτή δημιουργεί μία δυναμική για τους κατασκευαστές αεροσκαφών που επιδιώκουν να αλλάξουν σελίδα μετά την κατακόρυφη πτώση της ταξιδιωτικής κίνησης από την COVID-19, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ενώ σηματοδοτεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ταξιδιών. Ο εκτελεστικός διευθυντής της United Σκοτ Κίρμπι δήλωσε ότι η παραγγελία των αεροσκαφών «θα επιταχύνει τη λειτουργία μας, για να καλύψουμε την ανάκαμψη της αεροπορικής διακίνησης».

Η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία των ΗΠΑ επί τη βάσει του τζίρου της θα αντικαταστήσει τα περισσότερα από τα αεροσκάφη της που χρησιμοποιούνται στις περιφερειακές πτήσεις και θα προχωρήσει σε μία συνολική αναδιαμόρφωση της καμπίνας των αεροσκαφών, με περισσότερες προνομιακές θέσεις. «Με έναν αριθμό νέων επιχειρήσεων να επιστρέφουν σε λειτουργία ή να προγραμματίζουν την επαναλειτουργία τους, η United φέρνει στο προσκήνιο την αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία» δήλωσε ο Πίτερ Μακνάλι, αναλυτής στην εταιρία ερευνών Third Bridge.

Η νίκη της Boeing έναντι της Airbus στον αριθμό των αεροσκαφών που έχουν πωληθεί μετριάζεται από τη συνεχιζόμενη προσήλωση της Ευρώπης στη –στρατηγικά- σημαντική κατηγορία των αεροσκαφών ενός διαδρόμου καμπίνας. Αυτό επέτρεψε στην Airbus να εξασφαλίσει το 25% της παραγγελίας, εκεί ακριβώς που η Boeing βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κενό στη γκάμα των αεροσκαφών της, πιέζοντας την αμερικανική εταιρία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός νέου αεροσκάφους για την αντικατάσταση του Boeing 757 που έχει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης.

Η Boeing εμφανίζεται να υπολογίζει ότι η συμφωνία με την United θα αποδείξει ότι το MAX 10 μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις για το 75% των αποστολών, ενώ εξετάζει τις επιλογές της για ένα νέο μεγαλύτερο μοντέλο αεροσκάφους προκειμένου να καλύψει τη μειωμένη ζήτηση μετά την πανδημία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών. Στο μεταξύ, η Airbus συνεχίζει να προωθεί το αεροσκάφος A321neo ως ένα «προνομιακό» προϊόν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως για πτήσεις του Boeing 737 MAX, άνοδος 6,1% της μετοχής

Πράσινο φως για να επιστρέψουν σε πτήσεις τα Boeing 737 MAX από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Άνοδος της εταιρείας κατά 6,1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street