ΓΔ: 865.42 -0.68% Τζίρος: 52.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:54:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άναψε το πράσινο φως η Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κύπρου

Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Κύπρου με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό του RRF και διαπιστώνει ότι το σχέδιο αφιερώνει το 41% της συνολικής χρηματοδότησης σε μέτρα που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις και δάνεια). Η χρηματοδότηση, από το Μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης της Κύπρου, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσει η Κύπρος να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Κύπρου με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό του RRF και διαπιστώνει ότι το σχέδιο αφιερώνει το 41% της συνολικής χρηματοδότησης σε μέτρα που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διευκόλυνση των ενεργειακών ανακαινίσεων στα κτίρια και την επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ευρύ φάσμα επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που στοχεύουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις («ΜΚΟ»). Επίσης, περιλαμβάνονται επενδύσεις σχετικά με τη μαζική ανάπτυξη έξυπνων μετρητών, καθώς και το έργο EuroAsia Interconnector (ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός), το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρότερες πηγές, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές.

Εξάλλου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο της Κύπρου αφιερώνει το 23% της συνολικής χρηματοδότησης του σχεδίου σε μέτρα που στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, μέσω μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της κάλυψης με ευρυζωνικές συνδέσεις πολύ υψηλής χωρητικότητας. Προωθεί την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες με την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες. Περιλαμβάνει επίσης έργα που αναμένεται να προωθήσουν την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικαστικού συστήματος.

Κατά την Επιτροπή, το σχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Κύπρου, η οποία συμβάλλει κατάλληλα και στους έξι πυλώνες που αναφέρονται στον κανονισμό RRF.

Παρουσιάζοντας τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας: «Το σχέδιο θα έχει έναν πραγματικό, ουσιαστικό αντίκτυπο στη διασφάλιση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της Κύπρου. Ένα σημαντικό μέρος των πόρων θα αφιερωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Περαιτέρω μέτρα για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και την επέκταση της συνδεσιμότητας θα δώσουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απορρέουν από τη διττή μετάβαση. Είμαι υπερήφανη που το NextGenerationEU θα παράσχει 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη αυτών των κρίσιμων έργων».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε: «Ιδιαίτερα επωφελή για την Κύπρο θα είναι τα έργα που συνδέουν το νησί με τα ελληνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλής χωρητικότητας. Χαιρετίζω επίσης τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των στοιχείων του φορολογικού συστήματος της Κύπρου που διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό».

Η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για τη διάθεση 1,2 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του RRF. Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο (εντός τεσσάρων εβδομάδων) θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 157 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Κύπρο. Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις, βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των οροσήμων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που θα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξουν κυρώσεις από ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ζητούν γερουσιαστές

Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να υπάρξει ένα πλέγμα δράσεων που θα ασκήσει πίεση εναντίον της Τουρκίας ώστε να υπάρξει λύση για το Κυπριακό. Ανησυχία για αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα από φον ντε Λάιεν σε Τουρκία για το Κυπριακό

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως η ΕΕ είναι πολύ ευαίσθητη σχετικά με το Κυπριακό και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την θέση της Ευρώπης.
fonderlaien
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά στην Κύπρο».