ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μικρότερο τελικά το νέο κοίτασμα πετρελαίου στο Ιράν

Μόλις μία μέρα τις δηλώσεις του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, η Τεχεράνη προχώρησε σε υποβάθμιση της ποσότητας αργού που είχε ανακοινώσει ότι έχει το νέο κοίτασμα πετρελαίου που ανακάλυψε πρόσφατα.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ υποβάθμισε σήμερα την ποσότητα αργού που είχε ανακοινώσει χθες ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί ότι υπάρχει σ' ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου που βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα, λέγοντας ότι προσθέτει μόνον 22,2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού στα γνωστά αποθέματα της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος και «τις τεχνικές που έχουμε σήμερα», «η ποσότητα (πετρελαίου) που μπορεί να εξορυχθεί (από το νέο κοίτασμα) είναι 22,2 δισεκατομμύρια βαρέλια», δήλωσε ο Ναμντάρ Ζανγκανέχ σε δημοσιογράφους.

Ο Ροχανί δήλωσε χθες ότι η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία «βρήκε ένα κοίτασμα πετρελαίου με (αποθέματα που εκτιμώνται σε) 53 δισεκατομμύρια βαρέλια» ανάμεσα στις πόλεις Ομιντιγέχ και Μποστάν, στο Χουζεστάν, μια επαρχία στο νοτιοδυτικό Ιράν.

«Πρόκειται για ένα μικρό δώρο στην κυβέρνηση του λαού του Ιράν», πρόσθεσε ο Ροχανί, την ώρα που η οικονομία της χώρας υποφέρει από τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Τεχεράνη από τις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου, ο αριθμός των 53 δισεκατομμυρίων βαρελιών που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ροχανί ανταποκρίνεται στο σύνολο των αποθεμάτων που βρέθηκαν σε αυτήν την περιοχή, στην οποία το Ιράν είχε ήδη βρει προηγουμένως πέντε κοιτάσματα συνολικών αποθεμάτων «31 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το νέο κοίτασμα είναι έκτασης 2.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθους 3,1 χιλιομέτρων.

Ο «αριθμός των βαρελιών που προστίθενται (στα αποθέματα της χώρας) από το νέο κοίτασμα είναι 22,2 δισεκατομμύρια», σημείωσε ο Ζανγκανέχ.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο «Στατιστικό Απολογισμό Παγκόσμιας Ενέργειας» που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τον βρετανικό πετρελαϊκό όμιλο BP, το Ιράν διαθέτει τα τέταρτα αποδεδειγμένα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, μετά την Βενεζουέλα, την Σαουδική Αραβία και τον Καναδά. Αυτά ανέρχονται σε 155,6 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προχώρησαν οι διεθνείς έλεγχοι για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επέλυσε πυρηνικά ζητήματα που υπήρχαν με το Ιράν καθώς η Τεχεράνη παρείχε εγγυήσεις για το ζήτημα της παρουσίας πυρηνικού υλικού στις εγκαταστάσεις που δεν είναι δηλωμένες, στο Μαριβάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν παρουσίασε νέο βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα

Το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει το πυραυλικό του πρόγραμμα, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών χωρών. Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα έχει καθαρά αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτελέστηκαν 3 άνθρωποι στο Ιράν για τις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και καταδικασθεί σε θάνατο τον Ιανουάριο. Κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συμμετοχή σε «παράνομες ομάδες που είχαν πρόθεση να πλήξουν την ασφάλεια της χώρας».
Iran-Flag
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανοσουηδός στο Ιράν, εκτελέστηκε κατηγορούμενος για «τρομοκρατία»

Ο Χαμπίμπ Φαρατζολάχ Σαάμπ κρίθηκε ένοχος για το ότι ήταν ηγέτης οργάνωσης η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για επιθέσεις συμπεριλαμβανομένης αυτής σε στρατιωτική παρέλαση το 2018 που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους.