ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

EE: Προσεκτική ματιά στην αυξανόμενη ισχύ εταιρειών του διαδικτύου

Η ΕΕ ανησυχεί για το πώς τα αυταρχικά συστήματα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλεία κοινωνικής παρακολούθησης και καταστολής αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική και να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην αυξανόμενη ισχύ εταιρειών του διαδικτύου όπως η Google και το Facebook. Αυτό προκύπτει από ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), το οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας έχουν γίνει ισχυροί παράγοντες, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, κάτι που σπάνια συνέβη στο παρελθόν. Ένας τεκμηριωμένος διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με τον ρόλο και την ευθύνη του είναι σημαντικό μέρος της εξωτερικής ψηφιακής πολιτικής. Ως εκ τούτου, η ΕΕ σκοπεύει ν' ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Σαν Φρανσίσκο», γράφουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε σχετικά τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

«Η ΕΕ θέλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη γεωπολιτική των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Η ΕΕ ανησυχεί για το πώς τα αυταρχικά συστήματα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλεία κοινωνικής παρακολούθησης και καταστολής», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο της ΕΥΕΔ , το οποίο δεν αποφεύγει να κατονομάσει την Κίνα: «Η Κίνα έχει κάνει την τεχνολογία βασικό στοιχείο στην επιδίωξή της να αποκτήσει παγκόσμια επιρροή». Το εν λόγω εσωτερικό έγγραφο καλεί επίσης την ΕΕ να αντιταχθεί σε αυτό και να σφυρηλατήσει διεθνείς συμμαχίες: «Στρατηγικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση και η ανάπτυξη της παγκόσμιας υποστήριξης για το όραμα της ανθρωποκεντρικής ψηφιοποίησης με ισχυρά πρότυπα και κανόνες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Equinor, Norway, Novrigia, Fysiko Aerio, Natural gas
ΔΙΕΘΝΗ

Equinor: Αυξάνει την παραγωγή φυσικού αερίου για να στηρίξει την Ευρώπη

Στόχος της νορβηγικής κρατικής εταιρείας είναι να αυξήσει τις αποστολές προς τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς για το επόμενο 12μηνο θα παράγει επιπλέον δύο δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 - κλίμα και πανδημία

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορονοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχετίζονται με το εθνικό εισόδημα μιας χώρας

Οι χώρες με μερίδιο αγοράς ECV μικρότερο από 3% έχουν μέσο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κάτω από 17.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται νέα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα.