ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σάντσεθ
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία Σοσιαλιστών και Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) και το κόμμα Unidas Podemos κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ισπανία, χωρίς πάντως ακόμα να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το κόμμα Unidas Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε σήμερα στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή στο PSOE, ενώ την ίδια πληροφορία έκανε γνωστή και βουλευτής των Unidas Podemos.

Το PSOE ανέφερε επίσης σε δήλωσή του πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντήθηκαν στις 13:45 (τοπική ώρα, 14:45 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να μιλήσουν στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρωθεί η συνάντησή τους.

Ο βουλευτής των Unidas Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν δήλωσε κι αυτός πως επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές. «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής», έγραψε στο Twitter.

Η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε κι αυτή πως επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα, η οποία επικεντρώνεται στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

Ωστόσο ο συνδυασμός των 120 εδρών που κέρδισαν οι Σοσιαλιστές και των 35 των Unidas Podemos δεν είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή και θα χρειαστεί να βρουν και άλλους συμμάχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Δύο γυναίκες κατηγορούν τον Ιγκλέσιας για σεξουαλική επίθεση

Δύο γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλική επίθεση από τον Χούλιο Ιγκλέσιας θα καταθέσουν στις ισπανικές αρχές. Ο Ιγκλέσιας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση και εμπορία ανθρώπων. Δεν υπήρξε σχόλιο από τον ίδιο ή τη Sony.
Στοίβα βιβλίων
ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκρουση συγγραφέων με influencers στην Ισπανία με φόντο τα social media

Ο Ισπανός συγγραφέας Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε κατηγορεί τη Βασιλική Ακαδημία για αδιαφορία στις απόψεις συγγραφέων και υποχώρηση στις πιέσεις των social media, τονίζοντας ότι οι influencers επηρεάζουν πλέον τη γλώσσα περισσότερο απ’ τους ειδικούς.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έλεγχος των deepfakes από Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ισπανία ενισχύει τη νομοθεσία για τα deepfake και τη συναίνεση σε φωτογραφίες, θέτοντας το όριο ηλικίας στα 16 έτη και περιορίζοντας τη χρήση εικόνων και φωνών χωρίς άδεια, καθώς η ΕΕ προχωρά σε αυστηρότερα μέτρα για το AI σεξουαλικό περιεχόμενο.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης κατά του Χούλιο Ιγκλέσιας

Δύο πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας κατηγορούν τον τραγουδιστή για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις το 2021 και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με έρευνα διεθνών ΜΜΕ και μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στις 5 Ιανουαρίου.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκαν ακόμη τρεις Ισπανοί πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα απελευθέρωσε τρεις ακόμη Ισπανούς κρατούμενους, μετά από πέντε την περασμένη εβδομάδα, ενώ συνολικά 116 πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Εκφράζονται ανησυχίες για το αργό ρυθμό απελευθέρωσης.