ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
afganistan
Φωτο: ΑΠΕ

Deutsche Welle: Τουρκικό παζάρι με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ούτε τα κατηρτισμένα στελέχη ούτε την τεχνογνωσία διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίου - ζήτησαν από την Τουρκία την παρουσία τεχνικών που θα στηρίξουν την λειτουργία.

Οι Ταλιμπάν απαίτησαν την αποχώρηση και των τουρκικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Και αυτό υλοποιείται άμεσα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και του ίδιου του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως η εκκένωση ξεκίνησε ήδη και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 36 ώρες. Μάλιστα ευχαρίστησε τις γειτονικές χώρες που υποστηρίζουν αυτές τις μεταφορές των στρατιωτών, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν, με τις οποίες έχει δημιουργηθεί αερογέφυρα για την ταχύτατη εκκένωση των τουρκικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της Καμπουλ.

Διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία του αεροδρομίου

Ο τουρκικός στρατός αποσύρεται, αλλά στο παρασκήνιο διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας του αεροδρομίου. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ούτε τα κατηρτισμένα στελέχη ούτε την τεχνογνωσία διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίου - ζήτησαν από την Τουρκία την παρουσία τεχνικών που θα στηρίξουν την λειτουργία.

Η Άγκυρα ουσιαστικά επιθυμεί να έχει λόγο στην περιοχή και μετά την αποχώριση του ΝΑΤΟ. Όμως οι όροι που θέτουν οι Ταλιμπάν, ζητώντας τεχνική στήριξη από προσωπικό που δεν έχει σχέση με τον στρατό, φαίνεται πως δεν ικανοποιούν την Τουρκία. Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν οι συνομιλίες για την παροχή αυτής της στήριξης και την παραμονή Τούρκων, έστω και τεχνικών, στο Αφγανιστάν είναι σε εξέλιξη. Η Τουρκία θέτει το θέμα της ασφάλειας των πολιτών που θα πρέπει να στείλει για αυτή την στήριξη, αλλά ότι θα έπρεπε, οι τούρκοι τεχνικοί να έχουν και διοικητικό ρόλο στο αεροδρόμιο για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ένα ανατολίτικο παζάρι του οποίου η έκβαση θα καθορίσει το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν και της πιθανής επιρροής που επιθυμεί η Άγκυρα να έχει στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν, υπογραφή επτά συμφωνιών

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, και αμέσως μετά παρέστη σε τελετή παράδοσης 520 διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν με τουρκικά κονδύλια για τους πληγέντες από τον σεισμό του Νοεμβρίου 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2023 θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στα βράχια, όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα την περίοδο των εκλογών στη χώρα.