ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα 4 με 5 εκατ. φτάνουν οι παράτυποι μετανάστες στην Ευρώπη

Το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία λιγότερο από το 1% των 500 εκατομμυρίων που κατοικούν στην Ευρώπη ήταν παράτυποι μετανάστες το 2017.

Είναι ως επί το πλείστον νέοι άνδρες, προσφάτως αφιχθέντες: μεταξύ 3,9 και 4,8 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες ζούσαν στην Ευρώπη το 2017, αριθμός "σχετικά μικρός" και φθίνων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew.

"Λιγότερο από το 1% των 500 εκατομμυρίων που κατοικούν στην Ευρώπη ήταν παράτυποι μετανάστες το 2017 σε σχέση με το 3% των 325 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ", αποκαλύπτει το κέντρο Pew σε συγκριτική μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Για την Ευρώπη, το Pew ανέλυσε τα δεδομένα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν Νορβηγία και Ισλανδία).

Το κέντρο θεωρεί "παράτυπους" τους ξένους που εισήλθαν παράνομα, αυτούς των οποίων η άδεια παραμονής έληξε, αυτούς που πρόκειται να απελαθούν και τους αιτούντες άσυλο των οποίων ο φάκελος βρίσκεται υπό εξέταση --σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι-- δεδομένου του μικρού ποσοστού έγκρισης.

Σύμφωνα με το Pew, ο αριθμός των παράτυπων στην Ευρώπη κορυφώθηκε το 2016 (μεταξύ 4,1 και 5,3 εκατομμύρια).

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων αυτών προέρχονται από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (όπως το Αφγανιστάν), το 23% από ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της ΕΕ, το 21% από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το 17% από την υποσαχάρεια Αφρική και το 8% από την Αμερική.

Με 1,2 εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες στην κάθε μια, η Γερμανία και η Βρετανία φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς από αυτούς. Και προσθέτοντας την Ιταλία και τη Γαλλία, το 70% ζει σε αυτές τις τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Στην Ιταλία, που δέχεται πολλούς μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο, η απόφαση των όμορων χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους μπορεί να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό των 700.000 παράτυπων, σύμφωνα με τον Pew.

Αντίθετα, ο μικρός αριθμός στη Γαλλία (400.000) μπορεί να αιτιολογηθεί από τις δυνατότητες νομιμοποίησης.

Το 2017 αυτοί οι παράτυποι ήταν στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, που είχαν φθάσει την τελευταία πενταετία. Οι αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν τους μισούς μεταξύ αυτών, έναντι μόλις 20% στις ΗΠΑ.

Στη χώρα αυτή το Pew εκτιμά τον παράτυπο πληθυσμό μεταξύ 10,3 και 10,7 εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί από το Μεξικό, και είναι εγκατεστημένοι τουλάχιστον επί μια δεκαετία.

Το Pew ενέταξε τους μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στο αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδιά και τους δικαιούχους ενός προσωρινού καθεστώτος προστασίας (DACA) μέσα στον παράτυπο πληθυσμό καθώς το μέλλον τους είναι "αβέβαιο" λόγω της περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Βασικής σημασίας το δικαίωμα των ανθρώπων να μην μεταναστεύουν

«Δέσμευσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, με την καταπολέμηση των διακινητών, αλλά και προσφέροντας εναλλακτικές στις χώρες της Αφρικής, με επαγγελματική κατάρτιση, εργασία και διαδικασίες για νόμιμη μετανάστευση», πρόσθεσε η Μελόνι.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήθηκαν κατά 10% οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο

Η Frontex αναφέρει 132.370 απόπειρες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός των κανονικών συνοριακών σημείων διέλευσης από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του Ιουνίου διευκρινίζοντας ότι υπάρχει αύξηση κατά 10%.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκτό από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε προς στους ευρωβουλευτές ότι «το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».
ΔΙΕΘΝΗ

Η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.