ΓΔ: 1063.25 -0.11% Τζίρος: 20.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:39:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στ. Κυριακίδου: Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος

«Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε δεσμευτεί για την ατζέντα του 2030», τόνισε η Στ. Κυριακίδου.

Η ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας υγείας είναι από τους βασικούς στόχους της ΕΕ, τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας των G20, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι όσα δαπανώνται για την υγεία «είναι επένδυση για το μέλλον».

«Είμαι ευγνώμων που η Ιταλία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, εφιστά την προσοχή μας στον αντίκτυπο της COVID-19 στην 'Ατζέντα 2030'», ανέφερε η. κ. Κυριακίδου και συμπλήρωσε ότι η πρόοδος προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ήταν ήδη άνιση πριν από την έναρξη της πανδημίας, αλλά η COVID-19 έχει κάνει την επίτευξη της Ατζέντας 2030 ακόμη πιο δύσκολη, τόσο για την ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

«Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε δεσμευτεί για την ατζέντα του 2030 και έχουμε ένα φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα για την επίτευξη της αειφορίας στην ΕΕ και πέραν αυτής», ανέφερε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε παράλληλα τις προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία.

Ειδικότερα σημείωσε ότι για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας , «η οποία απαιτεί συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις - σε εγκαταστάσεις, εφόδια, προσωπικό και δεξιότητες», πρέπει να ενισχυθούν οι ικανότητες και η ευελιξία των συστημάτων υγείας.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ψηφιακές λύσεις υγείας πρέπει να αυξηθούν.

«Είναι σημαντικό τα συστήματα υγείας να επενδύσουν στο εργατικό δυναμικό τους και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις σε καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου και ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη - ειδικά των ευάλωτων ομάδων - και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Στην ΕΕ έχουμε θέσει σε εφαρμογή τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία τον τελευταίο χρόνο για να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε δράση και πραγματικότητα επί τόπου», σημείωσε.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος εξήγησε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

«Η παγκόσμια αλληλεγγύη και οι επενδύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεών μας. Συνεπώς, έχουμε συνεισφέρει, από το 2014, 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή προγράμματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ μέσω του προγράμματος Universal Health Coverage Partnership», τόνισε.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων συγκαταλέγεται «η ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της ασφάλειας υγείας», όπως υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η ίδια επισήμανε ότι «η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα για την G20. Πρέπει να αντλήσουμε τα διδάγματα από την COVID».

«Εμείς στην G20 πρέπει να είμαστε ισχυροί υποστηρικτές για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργηθεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της υγείας. Πρέπει να οδηγήσουμε την παγκόσμια απάντηση, τώρα μέσω του COVAX για την άμεση προτεραιότητα του παγκόσμιου εμβολιασμού, αλλά και για τις μεγαλύτερες, πιο δομικές αλλαγές για το μέλλον», προσέθεσε.

Tέλος, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι μια νέα διεθνής συμφωνία για ετοιμότητα και απάντηση σε πανδημία μπορεί να οδηγήσει στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποχώρησαν κατά 80% οι θάνατοι από κορονοϊό στην Κίνα

Η μείωση των θανάτων σημειώνεται μετά την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 72%, από τους 128.000 την 5η Ιανουαρίου στους 36.000.
nosokomeio, koronoios, covid-19
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό

Ομάδες ερευνητών εκτιμούν πως οι θάνατοι από κορονοϊό κυμαίνονται μεταξύ των 18 και 20 εκατομμυρίων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για 6,5 εκατ. θανάτους.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στο Πεκίνο από την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους» καιρούς, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Πεκίνου.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Να υπάρξει προετοιμάσια για αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

Ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε πως πρέπει να προωθηθεί ακόμα περισσότερο την έρευνα και να δημιουργηθεί ένα στενά συνεργαζόμενο δίκτυο που θα αναγνωρίζει πιο γρήγορα τους κινδύνους.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο αποτελεσματικά εναντίον της Όμικρον τα ενισχυμένα εμβόλια

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), συνέστησαν την Πέμπτη σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που πληρούν τα κριτήρια (ηλικίας άνω των 12 ετών), να λάβουν ένα ενισχυτικό εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον για την ενίσχυση της άμυνας τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Εφαρμογή κινητού μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού

Η εφαρμογή βιντεοσκοπεί το πρόσωπο και το σώμα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και αλγόριθμους για να εντοπίσει ενδείξεις όπως το «κρέμασμα» του προσώπου προς τη μία πλευρά, το μούδιασμα του χεριού ή το μπέρδεμα της ομιλίας.