ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη ο Π. Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως η ισχυρή οικονομική απάντηση που έδωσαν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτυχία των εμβολιασμών δίνει αισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης.

Την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει μια «βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Μπιρντό πριν Κράνιου στη Σλοβενία.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση για την ευρωζώνη στο τέλος του καλοκαιριού έκλεισε θετικά, με κάποια αισιοδοξία, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των εμβολιαστικών εκστρατειών στην ΕΕ, αλλά και στην ισχυρή οικονομική απάντηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έδωσαν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ στο σύνολό της. «Μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για την επόμενη φάση με ένα ορισμένο βαθμό αισιοδοξίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, τώρα που οι προχρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν αρχίσει να φτάνουν στα κράτη-μέλη.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι αύριο το Ecofin θα συζητήσει για τους οικονομικούς κανόνες που συνδέονται με τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για την κλιματική μετάβαση.

Υπενθυμίζουμε πως η επικεφαλής της ΕΚΤ Κ. Λαγκάρντ  στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ανέφερε ότι «η  φάση ανάκαμψης στην ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ προχωρά όλο και περισσότερο. Η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους. Με περισσότερο από το 70 % των Ευρωπαίων ενηλίκων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η οικονομία έχει ανοίξει σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντας στους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα και στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή. Ενώ η αύξηση της «αντίστασης» στον κορονοϊό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι τώρα λιγότερο σοβαρός, η παγκόσμια εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» θα μπορούσε ακόμη να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας». 

Έστειλε μήνυμα, δε, προς τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική στήριξης της οικονομίας, τονίζοντας ότι η ορθή και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική αποτελεί συμπλήρωμα στη νομισματική πολιτική. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην ευρωζώνη στο επίκεντρο του Eurogroup

Ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές της ευρωζώνης, ενώ στο Ecofin θα πέσει στο τραπέζι ο προσανατολισμός που πρόκειται να έχει η Ευρώπη για την επιβολή παγκόσμιου φόρου στις πολυεθνικές.
Pascal_Donohoe
ΔΙΕΘΝΗ

Ντόναχιου: Θα συνεχιστεί και το 2022 η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμανε τις «πολύ θετικές τάσεις» που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα είπε ότι λαμβάνεται υπόψη και ο πληθωρισμός.