ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Παγκόσμια Τράπεζα: 216 εκατ. «μετανάστες» λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον προέβλεπε το 2018, 143 εκατ. «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Σήμερα, ο αριθμός μεγαλώνει.

Έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ένα φαινόμενο που δεν είναι εντούτοις μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση, που συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν εκείνη την περίοδο σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, προκειμένου να αναπτύξει «μια παγκόσμια εκτίμηση», εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αυτήν την έκθεση.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη», σχολίασε. «Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε.

Αντιθέτως, χωρίς τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης, προειδοποίησε, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες. «Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα».

Προς το παρόν, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια , η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαμοθράκη: Η δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης

Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα και απαιτεί υπεύθυνη και άμεση δημοσιογραφική κάλυψη. Το 19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον ρόλο των δημοσιογράφων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν ξεκινά διαδικασία κατά 26 χωρών για υδρογόνο και αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες κατά 26 κρατών-μελών, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, επειδή δεν ενσωμάτωσαν πλήρως στο δίκαιό τους τους νέους κανόνες για την αγορά υδρογόνου και απανθρακοποιημένου αερίου.
Αεροφωτογραφία πλημμυρισμένης περιοχής
ΔΙΕΘΝΗ

Πλημμύρες Νεπάλ: Προειδοποίηση για τον κόσμο, λέει ο πρωθυπουργός στη ΓΣ ΟΗΕ

Οι φονικές πλημμύρες του περασμένου μήνα στο Νεπάλ αποτελούν παγκόσμια προειδοποίηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει το κόστος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρες συγκαλεί την τελική του σύνοδο για το κλίμα στη Νέα Υόρκη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διοργανώνει στη Νέα Υόρκη την τελευταία του σύνοδο για το κλίμα πριν αποχωρήσει, επικρίνοντας τη βιομηχανία πετρελαίου για τη στάση της και τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα επιχορηγούμενα προγράμματα για το Youth Climate Action Fund στον Δήμο Αθηναίων

Οι νέοι 15-24 ετών στην Αθήνα μπορούν να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις 1.000-4.000€ για δράσεις υπέρ του κλίματος μέσω του Youth Climate Action Fund. Δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Οκτωβρίου στο ycaf.cityofathens.gr.