ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μόνο με διαβατήριο πλέον η είσοδος στη Βρετανία για τους Ευρωπαίους

Παύουν να γίνονται δεκτά από σήμερα 1η Οκτωβρίου από τις βρετανικές αρχές τα δελτία ταυτότητας των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ ως έγγραφο εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους για να γίνουν δεκτοί στη χώρα.

Από σήμερα, 1 Οκτωβρίου, δεν γίνονται πλέον δεκτά τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ όταν ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξαιρούνται όσοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή προεγκατεστημένου κατοίκου και το έχουν δηλώσει στην υπηρεσία μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για μέτρο που προβλέπεται από την συμφωνία του Brexit και, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, στόχος είναι να ελέγχονται καλύτερα τα σύνορα και να εμποδίζονται εγκληματίες που εισέρχονται στη χώρα με πλαστά έγραφα.

Εξάλλου από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου απλοποιείται η είσοδος στην Αγγλία για όσους ταξιδεύουν από το εξωτερικό. Πρώτα απ' όλα καταργείται το τριζωνικό σύστημα του κόκκινου πορτοκαλί, πράσινου που έχει επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας και κατατάσσει κάθε χώρα ανάλογα με την επιδημιολογική της εικόνα. Θα υπάρχουν μόνο «κόκκινες» χώρες, για τις οποίες θα ισχύουν πολύ αυστηρά κριτήρια και υψηλού κόστους διαδικασία για να ταξιδέψει κάποιος από αυτές προς την Αγγλία, ακόμη και αν είναι βρετανός πολίτης. Προς το παρόν στην λίστα αυτή έχουν ενταχθεί 54 κράτη, τα περισσότερα μακριά από την Ευρώπη εκτός από το Μαυροβούνιο και την Τυνησία.

Για όλα τα υπόλοιπα κράτη, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πια να κάνουν το τεστ πριν την αναχώρηση τους. Εξακολουθούν να είναι απαραίτητα η συμπλήρωση του εγγράφου PLF ( Passenger Locator Form), το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς και ένα ακόμη τεστ που θα κάνουν τη δεύτερη μέρα της άφιξης τους. Αλλά και το τεστ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει πολύ πιο φθηνό και να αγοράζεται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του μπορεί να πέσει ακόμη και στις 5 στερλίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες προϋποθέσεις για τα ταξίδια προς την Αγγλία ισχύουν μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους. Οι υπόλοιποι θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο δαπανηρά τεστ κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευθύνες στο Brexit για τις αυξήσεις τιμών «ρίχνουν» οι ερευνητές

Σύμφωνα με μελέτη από τον Ιανουάριο 2022 ως το Μάρτιο 2023, η τιμή των προϊόντων τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτά που δεν ήταν. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία για το Brexit απειλεί τη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων

Η αυτοκινητοβιομηχανία καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την προμήθεια ανταλλακτικών μέχρι το 2027, αντί, όπως προβλέπεται, του 2024.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.