ΓΔ: 1065.74 0.12% Τζίρος: 31.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιράν: Οι ΗΠΑ επιθυμούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για πυρηνικά

Δυτικές δυνάμεις κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωράει πολύ πιο πέρα από τα όρια που θέτει η συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να συζητήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα τον περασμένο μήνα, είπε όμως πως η Ουάσινγκτον πρέπει πρώτα να αποδεσμεύσει δεσμευμένα κεφάλαια της Τεχεράνης ύψους 10 δισεκ. δολαρίων ως ένδειξη καλής θέλησης.

Το Ιράν απέρριψε τις απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι έμμεσες συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ώστε να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σταμάτησαν τον Ιούνιο. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο μήνα στην προσπάθεια να αποκτήσουν επαφή, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία του ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένες τράπεζες, ιδίως από εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό του τομέα.

«Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσω διαφόρων διαύλων (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη και είπα στους μεσολαβητές πως αν οι προθέσεις της Αμερικής είναι σοβαρές, τότε χρειάζεται μια σοβαρή ένδειξη... αποδεσμεύοντας τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια δεσμευμένων χρημάτων», είπε ο υπουργός. «Δεν προτίθενται να αποδεσμεύσουν 10 δισεκ. δολάρια που ανήκουν στο ιρανικό έθνος έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε πως οι Αμερικανοί έστω και μία φορά τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες έλαβαν υπόψη τους τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους», δήλωσε στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αμιραμπντολαχιάν.

Δυτικές δυνάμεις κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωράει πολύ πιο πέρα από τα όρια που θέτει η συμφωνία. Ο Αμιραμπντολαχιάν επανέλαβε πως το Ιράν θα επιστρέψει «σύντομα» στις πυρηνικές συνομιλίες στη Βιέννη, αρνούμενος να δώσει μια ημερομηνία.

Η Τεχεράνη λέει πως τα πυρηνικά βήματά της μπορούν να αντιστραφούν αν η Ουάσινγκτον άρει όλες τις κυρώσεις. Ιρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει πως πολλά θέματα παραμένουν προς επίλυση πριν από την αναβίωση της συμφωνίας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Ιράν

Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία.
opap-world cup-qatar
ΔΙΕΘΝΗ

Μουντιάλ 2022: Η ομοσπονδία των ΗΠΑ αφαίρεσε το έμβλημα από την ιρανική σημαία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Μάικλ Κάμαρμαν, η κίνηση αυτή έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, που μάχονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Iran-Flag
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα

«Η διαπραγμάτευση δεν θα επιλύσει τίποτα. Το πρόβλημα μας με την Αμερική δεν θα λυθεί αν δεχτούμε να μας κρατά ομήρους αυτή η χώρα», είπε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.