ΓΔ: 888.03 1.00% Τζίρος: 5.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Stellantis: Διακόπτει την παραγωγή στη Βιέννη λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Η κρίση των ημιαγωγών αρχίζει να επηρεάζει σοβαρά τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς μερικής ή πλήρους ανεργίας σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει την παραγωγή της στη Βιέννη, από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών (τσιπ). «Όλη η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ασυνήθιστη κατάσταση λόγω της υγειονομικής κρίσης της Covid-19», ανέφερε ο κολοσσός που προήλθε από τη συγχώνευση της PSA (Peugeot, Citroën, Opel) με την FCA (Fiat, Chrysler).

Η παραγωγή θα ξαναρχίσει στις 2 Ιανουαρίου 2022 και για τους εργαζόμενους προτείνεται η λύση της μερικής απασχόλησης «ώστε να καταστεί κοινωνικά αποδεκτή η διακοπή», συνεχίζει η ανακοίνωση. Περίπου 460 άτομα απασχολούνται στο εργοστάσιο της αυστριακής πρωτεύουσας όπου παράγονται οι μάρκες Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep, Lancia, Opel και Peugeot.

Η κρίση των ημιαγωγών αρχίζει να επηρεάζει σοβαρά τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς μερικής ή πλήρους ανεργίας σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία. Η έλλειψη ημιαγωγών συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση για τα αυτοκίνητα (λόγω του πολλαπλασιασμού των ηλεκτρονικών συστημάτων τους) και τον ανταγωνισμό με άλλους τομείς (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα) για την αγορά των τσιπ που κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο στην Ασία.

Η γερμανική αγορά αυτοκινήτου βίωσε έναν «μαύρο» Σεπτέμβριο αφού διατέθηκαν λιγότερα από 200.000 νέα οχήματα, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 30 χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μειωμένες κατά 34,4% τον Σεπτέμβριο (το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998), κυρίως λόγω της έλλειψης ημιαγωγών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία; Αποσύρεται από την πολιτική ζωή ο πρώην καγκελάριος Κουρτς

Ο Κουρτς αποχώρησε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Austria, Afstria, Austria, Korona Virus, Corona Virus, Lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Σε ισχύ το αυστηρό lockdown, έντονες ανιδράσεις από τους πολίτες

Ταραχές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης λόγω της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, αυστηροί κανόνες στην Αυστρία, με καθώς 8,9 εκατ. πολίτες δεν επιτρέπεται να εξέλθουν των σπιτιών τους παρά μόνο για πολύ βασικές ανάγκες.
Austria, Afstria, Austria, Korona Virus, Corona Virus, Lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστρία επιβάλλει και πάλι ολικό lockdown, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό καγκελάριο της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ το ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλους τους πολίτες.
Austria, Afstria, Austria, Korona Virus, Corona Virus, Lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Το lockdown στους ανεμβολίαστους «αποδίδει ήδη καρπούς»

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μια δόση εμβολίου την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 128.813 για πρώτη φορά, μπροστά στην επιβολή των περιορισμών.