ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Δεν θα σώσει το κράτος ενεργειακές εταιρείες που καταρρέουν

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα διασώσει χρεοκοπημένες εταιρίες», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανταμοιβή για ανεύθυνη διαχείριση».

Ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα ότι και άλλες εταιρίες ενέργειας μπορεί να χρεοκοπήσουν την ώρα που οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά απέκλεισε την παροχή στήριξης στις προβληματικές επιχειρήσεις.

Οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής στην ενέργεια έχουν οδηγήσει ορισμένους παρόχους ενέργειας στην κατάρρευση, με εννέα εταιρίες να χρεοκοπούν μόνο τον Σεπτέμβριο. «Μπορεί να δούμε εταιρίες να βγαίνουν εκτός αγοράς», δήλωσε ο Κουάζι Κουάρτενγκ στο συνέδριο Energy UK.

Ο Κουάρτενγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παράσχει στήριξη στους προβληματικούς παρόχους ενέργειας και ότι το σημερινό σύστημα λειτουργεί, με έναν πάροχο έσχατης λύσης να ορίζεται από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem για να αναλάβει τους πελάτες από μια χρεοκοπημένη εταιρία. «Η κυβέρνηση δεν θα διασώσει χρεοκοπημένες εταιρίες, δεν μπορεί να υπάρξει ανταμοιβή για ανεύθυνη διαχείριση», είπε.

Μακροπρόθεσμα, το σχέδιο της Βρετανίας για παραγωγή μόνο «καθαρής» ενέργειας έως το 2035 θα βοηθήσει τελικά να προστατευθούν οι καταναλωτές, δήλωσε ο Κουάρτενγκ. Οι τιμές ενέργειας στη Βρετανία έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ αυτό τον μήνα, κυρίως λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών αερίου παγκοσμίως, που έχουν ενισχυθεί εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων --μεταξύ των οποίων η αυξημένη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης από την πανδημία, τα χαμηλά αποθέματα αερίου και οι μικρότερες των αναμενόμενων προμήθειες από τη Ρωσία.

Προειδοποιήσεις για δυσκολίες τον χειμώνα

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με περιορισμένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των περιορισμών στη δυναμικότητα, ανέφερε η εταιρία του εθνικού δικτύου ενέργειας National Grid, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, αν και υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα δεν θα βυθιστεί στο σκοτάδι.

Οι υψηλές τιμές χονδρικής για το αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών για την ενέργεια καθώς το αέριο αντιστοιχεί περίπου στο 40% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη Βρετανία.

Ωστόσο, σε ξεχωριστή έκθεση για το αέριο για τη χειμερινή περίοδο, που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα, η National Grid είπε ότι η Βρετανία έχει επαρκή δυναμικότητα τροφοδοσίας αερίου για να καλύψει τη ζήτηση, έχει αποθέματα αερίου καθώς και εργαλεία για να αντιμετωπίζει περιόδους υψηλής ζήτησης αερίου.

Η National Grid είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας και για να διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρισμού (ESO) είναι μια νομικά ξεχωριστή μονάδα εντός του National Grid. «Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει επαρκής δυναμικότητα διαθέσιμη για να παραμείνουν ανοικτά τα φώτα στη Βρετανία», δήλωσε ο Φίνταν Σλάι, εκτελεστικός διευθυντής στον ESO, σύμφωνα με την έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας θα προχωρήσει η Βρετανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Telegraph» εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για την κατασκευή του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Sizewell C, που προτείνει η EDF Energy.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Καμπανάκι» από τη ΒΡ για σοβαρή έλλειψη στα καύσιμα

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτεγκ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη νομοθεσία ανταγωνισμού, προκειμένου να επιτρέψει στις εταιρίες να μοιραστούν πληροφορίες και να συντονίσουν τις ενέργειές τους. 
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

Λόγω της εκτόξευσης της τιμής, πολλοί μικροί πάροχοι ενέργειας χρεοκόπησαν ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι δεν θα βγάλουν τον χειμώνα, όπως η Bulb, η οποία έχει 1,7 εκατ. πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο η κυβέρνηση καθησυχάζει.
ΔΙΕΘΝΗ

Επένδυση της Octupus Energy στη Βρετανία με 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Octopus Energy είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία με περίπου 1,7 εκατομμύριο πελάτες στη χώρα και θα διπλασιάσει τους εργαζομένους της μέχρι τέλος του 2021.