ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nhs-britain
Φώτο: Shutterstock

Γιατροί και νοσηλευτές εγκαταλείπουν την Βρετανία λόγω του Brexit

Οι περιορισμοί στα ταξίδια και η αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Βρετανία έχει φέρει εκτός από τις ελλείψεις σε καύσιμα και λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία.

Πανδημία, κύμα συνταξιοδοτήσεων και αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτική λόγω του Brexit, έχουν φέρει το σύστημα δημόσιας υγείας στη Βρετανία (NHS) να απειλείται από σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Στο βρετανικό σύστημα υγείας εργάζονται άνθρωποι από 211 εθνικότητες. Γι’ αυτό οι περιορισμοί στα ταξίδια στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 προκάλεσε έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, εκτιμά ο Φαϊζάν Ράνα υπεύθυνος λειτουργίας ενός νοσοκομείου του Λονδίνου. Από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Μάρτιο του 2021 έφτασαν στη Βρετανία συνολικά 3.700 λιγότεροι υγειονομικοί σε σχέση με την περίοδο 2019-2020.

Όμως εδώ και πολλά χρόνια η Βρετανία προσελκύει λιγότερους υγειονομικούς: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 εργάζονταν στο NHS 8.000 λιγότεροι Ευρωπαίοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε σχέση με το 2016, χρονιά κατά την οποία έγινε το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που εγκατέλειψαν τη Βρετανία επικαλέστηκαν ως λόγο της απόφασής τους το Brexit, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Νοσηλευτών και Μαιών το 2020.

Από φέτος και ως το 2029 το εκρηκτικό μίγμα του Brexit, της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής και η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στη Βρετανία, κάτι που θα σημαίνει ότι θα λείπουν 108.000 νοσηλευτές, σύμφωνα με το Health Foundation. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του υπάρχοντος προσωπικού, που ανέρχεται περίπου σε 300.000 νοσηλευτές.

Η εισαγωγή υγειονομικού προσωπικού από το εξωτερικό ήταν πάντα μια λύση για τη Βρετανία, σύμφωνα με τον Μαρκ Νταγιάν αναλυτή στο think tank Nuffield Trust. Η συμβολή των μεταναστών στο υγειονομικό σύστημα της Βρετανίας είναι μια παράδοση που χρονολογείται μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν γιατροί από τις τότε βρετανικές αποικίες στέλνονταν σε περιοχές της χώρας όπου υπήρχε έλλειψη υγιεονομικού προσωπικού.

Μεγάλο μέρος αυτών όμως πήρε σύνταξη τη δεκαετία του 2000, δημιουργώντας ελλείψεις σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Βρετανίας όπου τις θέσεις κάλυπταν κυρίως μετανάστες. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι θα προσφέρει στο NHS επιπλέον 36 δισ. λίρες (42 δισ. ευρώ) τα επόμενα τρία χρόνια. Όμως η επιπλέον χρηματοδότηση δεν θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον Νταγιάν.

Εξάλλου το Brexit έκανε πιο δύσκολη την έλευση νέου υγειονομικού προσωπικού από το εξωτερικό καθώς πλέον έχει τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα με μόρια, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι μετανάστες στη Βρετανία πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν επαρκές επίπεδο γνώσης αγγλικών και να τους έχει γίνει πρόταση για εξειδικευμένη δουλειά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Big Ben-Bretania-Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πακέτο 5,4 δισ. λιρών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η πανδημία της Covid-19 αύξησε την πίεση στο NHS, ένα σύστημα δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο λατρεύουν οι Βρετανοί, το οποίο στο παρελθόν υπέφερε από καθυστερήσεις και από χρόνια έλλειψη προσωπικού και νοσοκομειακών κλινών.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Υπό εξέταση τα διαβατήρια εμβολιασμού για τα διεθνή ταξίδια

Η Βρετανία επέτρεψε την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών τον περασμένο μήνα, όμως σχεδόν όλοι οι μείζονες προορισμοί βρέθηκαν εκτός του καταλόγου των χωρών που είναι ανοικτές για διακοπές χωρίς καραντίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κανένας θάνατος από κορονοϊό, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 3.165 νέα κρούσματα (σχεδόν 4,5 εκατομμύρια συνολικά), σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, έναν αυξημένο ημερήσιο απολογισμό σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέα έρευνα για το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης από την COVID-19

Το πρώτο στάδιο της έρευνας θα επιδιώξει να καθορίσει την ελάχιστη δόση του κορονοϊού, η οποία απαιτείται για την αναπαραγωγή του σε περίπου ποσοστό 50% των συμμετεχόντων, ενώ θα μελετηθούν και οι ασυμπτωματικοί.