ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey, Tourkia, Xrimatistirio, Konstantinoupoli
Φωτο: Shutterstock

Η νομισματική πολιτική του Ερντογάν ρίχνει σε νέο ιστορικό χαμηλό τη λίρα

Η είδηση πως ο Τούρκος πρόεδρος χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, έφερε σε ιστορικό χαμηλό και πάλι την τουρκική λίρα.

Σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα λόγω ανησυχιών για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και της ενίσχυσης του δολαρίου λόγω της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Τραπεζίτες ανέφεραν ότι η αδυναμία της λίρας οφείλεται εν μέρει σε τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που σημείωναν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χάνει την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 8,93 λίρες ανά δολάριο, καλύπτοντας μέρος των απωλειών της από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,9750 δολαρίων που είχε υποχωρήσει νωρίτερα, αλλά με απώλειες 0,5% από το χθεσινό επίπεδο των 8,8800 δολαρίων. Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει υποχωρήσει 16% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.Το δολάριο, εξάλλου, ενισχυόταν.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο Φαρετίν Αλτούν, έγραψε στο Twitter ότι το τηλεγράφημα του Reuters ήταν ψευδές, χωρίς να αναφέρει κάτι άλλο, οδηγώντας εν μέρει στην ανάκαμψη της λίρας, σύμφωνα με χρηματιστές.

Όπως είχε αναφέρει το Business Daily πριν μερικές ημέρες, η αδιέξοδη πολιτική της τουρκικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα την αναγκάσει να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, «καίγοντας» ακόμη περισσότερα από τα ήδη χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει. 

Ο «πόλεμος» του Ερντογάν με τους αναλυτές 

Ο Τούρκος πρόεδρος, πέραν όλων των άλλων χαρακτηριστικών του, θεωρεί ότι γνωρίζει πολύ καλύτερα την οικονομία και τι ακριβώς ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, σε σύγκριση με τους αναλυτές. 

Για όσους, μάλιστα, δεν συμφωνούν μαζί του φροντίζει να… αλλάξουν άποψη είτε με το καλό είτε με το κακό. Απτή απόδειξη το γεγονός ότι όταν το ανεξάρτητο ινστιτούτο Inflation Research Group (ENAG), στου οποίου τους κόλπους βρίσκονται κορυφαίοι οικονομολόγοι και αναλυτές της Τουρκίας, στα τέλη του περασμένου έτους δημοσιοποίησε έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός «τρέχει» στη γειτονική χώρα με ρυθμό διπλάσιο αυτού που ανακοινώνει η στατιστική υπηρεσία, TurkStat… ξεκίνησε δικαστική μάχη εναντίον του

Εντός των επόμενων μηνών, καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, οι συγγραφείς της έκθεσης θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με καταδίκες. Η ίδια η TurkStat ήταν αυτή που κατέθεσε μήνυση εναντίον τους, ενώ σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι δεν «μαγειρεύει» τα στοιχεία αλλά λειτουργεί βάσει των διεθνών κανόνων που ισχύουν για όλες τις στατιστικές υπηρεσίες. 

Όμως τα προβλήματα της ENAG αποδεικνύουν ότι οι αριθμοί στην Τουρκία δεν αντικατοπτρίζουν, πάντα, τα αληθινά στοιχεία. Ο πληθωρισμός τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς, η ανεργία συνεχώς αυξάνει, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των Τούρκων πολιτών αισθάνεται «θύμα» των κυβερνητικών πολιτικών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η δημοτικότητα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει υποχωρήσει στο 29,9%, δηλαδή σε ιστορικό χαμηλό. 

Ενώ οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο και οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν λύσεις για την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, θεωρώντας ως βασική αιτία τα τεράστια ποσά που έχουν διοχετευθεί στα προγράμματα στήριξης λόγω της πανδημίας, την αύξηση της κατανάλωσης και τα προβλήματα στην τροφοδοσία, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η αύξηση οφείλεται στους «κερδοσκόπους» που θέλουν να πλουτίσουν εύκολα και έτσι αυξάνουν τις τιμές. Μάλιστα προκειμένου να τους πιάσει, εξαπέλυσε κυβερνητικούς επιθεωρητές, την περασμένη εβδομάδα, στα σούπερ μάρκετ για να ελέγξουν τις τιμές και τους λόγους που αυξάνονται!. 

Οι Τούρκοι, πάντως, δεν φαίνεται να πείθονται και τόσο από τις προσπάθειές του, με δημοσκόπηση της Aksoy Research να δείχνει τον Αύγουστο ότι άνω του 50% των συμμετεχόντων σε αυτήν θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο και σίγουρα δεν έφθασε στον ρυθμό ανάπτυξης του 21,7% που ανακοίνωσε η TurkStat. 

Μία ακόμη δημοσκόπηση από τη Metropoll έδειξε ότι το 82% των Τούρκων δεν εμπιστεύονται τη στατιστική υπηρεσία και την ανακοίνωσή της ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 16,6% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ουρές στα βενζινάδικα για να προλάβουν τις ανατιμήσεις καυσίμων

Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, τουλάχιστον 30 συλλήψεις από την αστυνομία.
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία, αυξάνεται η λαϊκή οργή κατά Ερντογάν

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκκαθαρίσεις Ερντογάν βυθίζουν σε νέο ιστορικό χαμηλό την τουρκική λίρα

Ο Τούρκος πρόεδρος έδιωξε τρία στελέχη της κεντρικής τράπεζας της χώρας συνεχίζοντας την αδιέξοδη πολιτική του να πιέζει για μείωση επιτοκίων ενώ καλπάζει ο πληθωρισμός με ρυθμό 20%.