ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι εκκαθαρίσεις Ερντογάν βυθίζουν σε νέο ιστορικό χαμηλό την τουρκική λίρα

Ο Τούρκος πρόεδρος έδιωξε τρία στελέχη της κεντρικής τράπεζας της χώρας συνεχίζοντας την αδιέξοδη πολιτική του να πιέζει για μείωση επιτοκίων ενώ καλπάζει ο πληθωρισμός με ρυθμό 20%.

Κατά τη συνήθη πρακτική του ο Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε δύο στελέχη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και ένα μέλος της νομισματικής πολιτικής με τις αγορές να φοβούνται πως ο Τούρκος πρόεδρος αλλάζει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής Τράπεζας για να προχωρήσει σε περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων.

Ο Ερντογάν πήρε την απόφαση να απομακρυνθούν οι Σεμίχ Τουμέν και Ουγκούρ Ναμίκ Κουτσουκ μαζί με τον Αμπντουλάχ Γιαβάς. Στην θέση τους, ο Τούρκος πρόεδρος όρισε του Τάχα Τσακμακ σαν αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τουνά ως μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Μέσα σε μόλις δυομιση χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αντικαταστήσει 3 στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κινήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να κατρακυλάει για ακόμη μια φορά η τουρκική λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης των τριών στελεχών έφτασε στα 9,19 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 1%, ενώ τώρα βρίσκεται στα 9,1382. Η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 19% από την αρχή της χρονιάς, εξαιτίας των ανησυχιών για την νομισματική πολιτική της χώρας καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει να παρεμβαίνει με στόχο να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πήρε την αιφνιδιαστική απόφαση να μειώσει σε 18% τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με 20%, πυροδοτώντας νέο ξεπούλημα της τουρκικής λίρας.

Όπως είχε αναφέρει το Business Daily, η αδιέξοδη πολιτική της τουρκικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα την αναγκάσει να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, «καίγοντας» ακόμη περισσότερα από τα ήδη χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει. 

Ο «πόλεμος» του Ερντογάν με τους αναλυτές 

Ο Τούρκος πρόεδρος, πέραν όλων των άλλων χαρακτηριστικών του, θεωρεί ότι γνωρίζει πολύ καλύτερα την οικονομία και τι ακριβώς ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, σε σύγκριση με τους αναλυτές. 

Για όσους, μάλιστα, δεν συμφωνούν μαζί του φροντίζει να… αλλάξουν άποψη είτε με το καλό είτε με το κακό. Απτή απόδειξη το γεγονός ότι όταν το ανεξάρτητο ινστιτούτο Inflation Research Group (ENAG), στου οποίου τους κόλπους βρίσκονται κορυφαίοι οικονομολόγοι και αναλυτές της Τουρκίας, στα τέλη του περασμένου έτους δημοσιοποίησε έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός «τρέχει» στη γειτονική χώρα με ρυθμό διπλάσιο αυτού που ανακοινώνει η στατιστική υπηρεσία, TurkStat… ξεκίνησε δικαστική μάχη εναντίον του

Εντός των επόμενων μηνών, καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, οι συγγραφείς της έκθεσης θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με καταδίκες. Η ίδια η TurkStat ήταν αυτή που κατέθεσε μήνυση εναντίον τους, ενώ σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι δεν «μαγειρεύει» τα στοιχεία αλλά λειτουργεί βάσει των διεθνών κανόνων που ισχύουν για όλες τις στατιστικές υπηρεσίες. 

Όμως τα προβλήματα της ENAG αποδεικνύουν ότι οι αριθμοί στην Τουρκία δεν αντικατοπτρίζουν, πάντα, τα αληθινά στοιχεία. Ο πληθωρισμός τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς, η ανεργία συνεχώς αυξάνει, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των Τούρκων πολιτών αισθάνεται «θύμα» των κυβερνητικών πολιτικών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η δημοτικότητα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει υποχωρήσει στο 29,9%, δηλαδή σε ιστορικό χαμηλό. 

Ενώ οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο και οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν λύσεις για την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, θεωρώντας ως βασική αιτία τα τεράστια ποσά που έχουν διοχετευθεί στα προγράμματα στήριξης λόγω της πανδημίας, την αύξηση της κατανάλωσης και τα προβλήματα στην τροφοδοσία, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η αύξηση οφείλεται στους «κερδοσκόπους» που θέλουν να πλουτίσουν εύκολα και έτσι αυξάνουν τις τιμές. Μάλιστα προκειμένου να τους πιάσει, εξαπέλυσε κυβερνητικούς επιθεωρητές, την περασμένη εβδομάδα, στα σούπερ μάρκετ για να ελέγξουν τις τιμές και τους λόγους που αυξάνονται!. 

Οι Τούρκοι, πάντως, δεν φαίνεται να πείθονται και τόσο από τις προσπάθειές του, με δημοσκόπηση της Aksoy Research να δείχνει τον Αύγουστο ότι άνω του 50% των συμμετεχόντων σε αυτήν θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο και σίγουρα δεν έφθασε στον ρυθμό ανάπτυξης του 21,7% που ανακοίνωσε η TurkStat. 

Μία ακόμη δημοσκόπηση από τη Metropoll έδειξε ότι το 82% των Τούρκων δεν εμπιστεύονται τη στατιστική υπηρεσία και την ανακοίνωσή της ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 16,6% τον Μάιο

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turkey, Tourkia, Xrimatistirio, Konstantinoupoli
ΔΙΕΘΝΗ

Η νομισματική πολιτική του Ερντογάν ρίχνει σε νέο ιστορικό χαμηλό τη λίρα

Η είδηση πως ο Τούρκος πρόεδρος χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, έφερε σε ιστορικό χαμηλό και πάλι την τουρκική λίρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατρακυλά η τουρκική λίρα με φόντο τις κατηγορίες του αρχινονού Πεκέρ

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το νόμισμα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογ απέρριψε χθες τις κατηγορίες του «νονού» του οργανωμένου εγκλήματος Σεντάτ Πεκέρ εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων.