ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πολλαπλές απειλές για την υφήλιο δημιουργεί η κλιματική αλλαγή

Τις σφοδρές επιπτώσεις σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζουν σε εκθέσεις τους το υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Επιδείνωση συγκρούσεων, εμφύλιων και διεθνών. Αύξηση της μετανάστευσης, καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθούν να διαφύγουν από την αστάθεια που θα τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή. Αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων και της αβεβαιότητας. Χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που καταγράφονται σε εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικής Ασφαλείας και Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσαν τους πολίτες για τους κινδύνους από τη κλιματική αλλαγή που αφορούν την ασφάλεια. Έκαναν σαφές ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τη σταθερότητα σε όλη την υφήλιο και ότι η κλιματική αλλαγή μπαίνει πλέον στο κέντρο του σχεδιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλειά τους.

Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να υπονομεύσει σε πολλά επίπεδα την αμερικανική ισχύ. Για παράδειγμα, χώρες όπως το Ιράκ και η Αλγερία μπορεί να χάσουν εισόδημα από τα ορυκτά καύσιμα, σε μια περίοδο που θα αντιμετωπίζουν καύσωνες και ξηρασία. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε πως ελλείψεις στα τρόφιμα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αναταραχή, καθώς και σε πολέμους ανάμεσα σε χώρες για το νερό.

Από την άλλη πλευρά, καθώς οι πάγοι λιώνουν στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός για τα αλιεύματα, τα ορυκτά και άλλους φυσικούς πόρους, προειδοποιεί στην έκθεσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Μια άλλη αμερικανική έκθεση προειδοποιεί ότι, μέχρι το 2050, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής -- στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική μπορεί να φθάσουν τα 143 εκατομμύρια. Οι παγκόσμιες εντάσεις θα αυξηθούν, καθώς οι χώρες θα διαφωνούν για το πώς θα επιταχύνουν τις μειώσεις στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τα διασυνοριακά σημεία ανάφλεξης και το στρατηγικό ανταγωνισμό στην Αρκτική. Και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο έντονα αισθητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν λιγότερα μέσα για να προσαρμοσθούν.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές χαρακτήρισαν για πρώτη φορά την κλιματική αλλαγή «αναδυόμενη απειλή» για τη αμερικανική οικονομία. Πιο συχνά και πιο καταστροφικά ακραία φαινόμενα, όπως κυκλώνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, θα έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφές ιδιοκτησιών, απώλεια εισοδήματος και διακοπές στη λειτουργία επιχειρήσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την έκθεση επιτροπής των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Οι ηγέτες του κόσμου έχουν ραντεβού από τις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη για διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονται ιστορικές. Οι συνομιλίες τους «είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να ανακτήσουμε τον έλεγχο» του κλίματος, συνοψίζει ο ιστότοπος της διάσκεψης, της COP26. Διότι κατά κοινή διαπίστωση η κατάσταση απέχει πολύ από το να μας κάνει να αισιοδοξούμε. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι μεγάλες οικονομίες θα παραγάγουν το 2030 υπερδιπλάσιες ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και αερίου, απ' ό,τι θα μπορούσε να συνάδει με την επίτευξη των στόχων για το κλίμα που είχαν οριστεί το 2015, στη συμφωνία του Παρισιού. Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε εκδώσει «σοβαρή προειδοποίηση», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, για την κατεύθυνση που παίρνει ο κόσμος, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή μετάβαση είναι «υπερβολικά αργή» και ο κόσμος θα υποστεί τις κλιματικές αλλαγές και «αναταραχή» στον εφοδιασμό, αν δεν επενδύσει πιο μαζικά και γρήγορα σε πηγές καθαρής ενέργειας. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».
Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ-κλίμα: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας

Οι αναπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 ως βοήθεια στις χώρες του Νότου για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις της πανδημίας στο επίκεντρο της Συνόδου του ΟΗΕ

Λόγω της πανδημίας, οι αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη είναι ολιγομελείς και οι περισσότερες εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνέλευσης θα γίνουν διαδικτυακά, ή με συνδυασμό τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας.