ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Φωτο: Shutterstock

Έκτακτη σύνοδος Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ μετά το πραξικόπημα στο Σουδάν

Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών -Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία-, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, δήλωσαν χδιπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών -Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία-, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι αναμένει να κληθεί να εκθέσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σουδάν σήμερα στο ΣΑ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα 15 κράτη μέλη θα δείξουν εκ νέου ενότητα, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου τα τελευταία δυο χρόνια «λαμβάνονται υπόψη μάλλον σοβαρά» από τους παράγοντες στο Σουδάν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, μέλη του ΣΑ σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση. Το κείμενο δεν αναμένεται να φθάσει στη ρητή καταδίκη του πραξικοπήματος, στην οποία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες· πιθανόν θα περιοριστεί να εκφράσει απλά την ανησυχία του Συμβουλίου. Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί από όλα τα μέλη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν θα το εγκρίνουν η Ρωσία και η Κίνα, διευκρίνισε διπλωμάτης.

Η Μόσχα χθες διαφοροποιήθηκε από τη γενική διεθνή κατακραυγή, κρίνοντας πως το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής» που συνοδεύτηκε από «ευρεία ξένη ανάμιξη», αψηφώντας την «απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Φόλκερ Πέρτες κατέγραψε πως οι επικρίσεις είναι πιο σθεναρές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά πιο μετρημένες από γειτονικές χώρες, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της περιφέρειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για τη βία στο Νότιο Σουδάν, στήριξη στην UNMISS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στο Νότιο Σουδάν και κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, στηρίζοντας πλήρως την Αποστολή UNMISS και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη επίθεσης σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ και δέσμευση κατά τρομοκρατίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την τρομοκρατική επίθεση σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ, ζητώντας τιμωρία υπευθύνων και εκφράζοντας συλλυπητήρια στα θύματα, ενώ τόνισε τη σοβαρότητα της τρομοκρατίας κατά της ειρήνης.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Aνησυχία για την επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Κούβα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέφρασε ανησυχία για τη σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Κούβα και κάλεσε για άρση μονομερών μέτρων που επηρεάζουν τον πληθυσμό, υπογραμμίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υεμένη: Η Ελλάδα ζητά άμεση απελευθέρωση προσωπικού του ΟΗΕ στη Σανάα

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ ενημέρωσε για εύθραυστη κατάσταση στη χώρα και ζήτησε συνολική λύση, ενώ η Ελλάδα καταδίκασε τις παραβιάσεις των Χούθι σε γραφεία και περιουσιακά στοιχεία του ΟΗΕ στη Σανάα.