ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Υπέβαλε στον OHE τις νέες δεσμεύσεις της για το κλίμα

Σε αυτήν την αναθεωρημένη «Εθνική Συμβολή» (NDC) το Πεκίνο δεσμεύεται ότι θα φτάσει στην κορύφωση των εκπομπών «πριν από το 2030» και θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα «πριν από το 2060».

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο όσον αφορά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπέβαλε επίσημα σήμερα στον ΟΗΕ τις νέες δεσμεύσεις της όσον αφορά το κλίμα, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της COP26 στη Γλασκώβη, της κρίσιμης συνόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτήν την αναθεωρημένη «Εθνική Συμβολή» (NDC) το Πεκίνο δεσμεύεται ότι θα φτάσει στην κορύφωση των εκπομπών «πριν από το 2030» και θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα «πριν από το 2060». Οι στόχοι αυτοί συνάδουν με τις ανακοινώσεις που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η έκθεση αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (CCNUCC). Το Πεκίνο υπενθυμίζει ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει «να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους και να συνεχίσουν αποφασιστικά» τον αγώνα τους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων.

Με βάση τη συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, οι συμβαλλόμενες χώρες είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν κάθε 5 χρόνια μια αναθεωρημένη προς τα επάνω έκθεση για την «Εθνική Συμβολή» τους. Οι νέες δεσμεύσεις της Κίνας, χώρας που ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων, αναμένονταν με ανυπομονησία πριν από την COP26, η οποία θα αρχίσει τις εργασίες της την Κυριακή στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και, ει δυνατόν, στον 1,5 βαθμό, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ-κλίμα: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας

Οι αναπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 ως βοήθεια στις χώρες του Νότου για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η Κίνα δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τον ρυπογόνο άνθρακα

Σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα παράγεται από άνθρακα. Η χώρα έχει δεσμευτεί ωστόσο να φθάσει την κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, και στη συνέχεια να πετυχει το "ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα", με ορίζοντα το 2060.