ΓΔ: 945.42 -1.14% Τζίρος: 20.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fed: Mείωση αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο - Αμετάβλητο το επιτόκιο

Σήμερα, η Fed ανακοίνωσε τη μείωση των αγορών ομολόγων κατά 15 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Παράλληλα, διατήρησε το βασικό επιτόκιο της κοντά στο εύρος από 0% έως 0,25%.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο με στόχο να τις σταματήσει το 2022, αλλά διατήρησε την πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί «προσωρινός» και πιθανόν δεν θα απαιτήσει μία γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed ανέφερε ότι οι δυσκολίες στην προσφορά (στην εφοδιαστική αλυσίδα) αυξάνουν τους πληθωριστικούς κινδύνους, λέγοντας ότι οι παράγοντες αυτοί «αναμένεται να είναι προσωρινοί», αλλά θα πρέπει να υποχωρήσουν για να υπάρξει η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού.

Από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων για να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού. Σήμερα, η Fed ανακοίνωσε τη μείωση των αγορών ομολόγων κατά 15 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Παράλληλα, διατήρησε το βασικό επιτόκιο της κοντά στο εύρος από 0% έως 0,25%.

«Η Fed άρχισε την απόσυρση της χαλαρής πολιτικής σήμερα καθώς ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση του QE, όπως αναμενόταν ευρύτερα», δήλωσε οικονομολόγος της CIBC Economics, προσθέτοντας: «Η Fed θα μειώσει από τον Νοέμβριο τον μηνιαίο ρυθμό καθαρών αγορών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κατά 10 δισ. δολάρια και των καθαρών αγορών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων κατά 5 δισ. δολάρια, που σημαίνει τον τερματισμό τους στα μέσα του 2022, ανοίγοντας την πόρτα για την πρόβλεψή μας για δύο αυξήσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να αλλάξουν τον ρυθμό ως αντίδραση σε μία αλλαγή των οικονομικών προοπτικών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
ΔΙΕΘΝΗ

Παραμένει ο Τζερόμ Πάουελ στη θέση του διοικητή της Fed

Πολύ διαφορετική αναμένεται να είναι η δεύτερη θητεία του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Fed καθώς ενώ η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλό 30 ετών, ενώ πολλοί πιέζουν για αύξηση επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις στα επιτόκια έως τα τέλη του 2023

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%.