ΓΔ: 868.96 1.11% Τζίρος: 33.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:23:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τελειώνει την ποσοτική χαλάρωση η Fed εν μέσω ανησυχίας για τον πληθωρισμό

Διπλασιάζεται η μείωση των αγορών ομολόγων με στόχο να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σε αύξηση επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος απ’ όσο προέβλεπε για το 2021 και το 2022 και, προκειμένου να τον αντιμετωπίσει, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει συντομότερα απ’ όσο υπολόγιζε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,3% για φέτος και στο 2,6% το 2022, ανέφερε η Fed μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Τον Σεπτέμβριο η πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό 4,2% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, η Fed σκοπεύει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων από τον Μάρτιο, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμά της. H κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά 30 δισ. δολάρια τον μήνα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στον τερματισμό του προγράμματος στο τέλος Μαρτίου αντί για τον Ιούνιο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Θα μπορέσει έτσι να αυξήσει τα επιτόκια και η πλειοψηφία των διοικητών της αναμένει ότι αυτό θα γίνει τρεις φορές εντός του 2022.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προβλέπουν ότι το επιτόκιο θα πρέπει να αυξηθεί από το επίπεδο του 0%-0,25% στο 0,90% έως το τέλος του 2022, με τις αυξήσεις να συνεχίζονται το 2023 ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024.

Η Federal Reserve επεσήμανε ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια έως ότου η αγορά εργασίας επιτύχει πλήρη απασχόληση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% από τη Fed για πρώτη φορά από το 2000

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δηλώνει την ανησυχία της για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ αρχίζει και τη μείωση του χαρτοφυλακίου τίτλων. Θετικά αντιδρά η Wall, καθώς είχε προεξοφληθεί η απόφαση.