Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Ίγκερ. Πηγή: Shutterstock.

Apple και Disney: Οι καλοί φίλοι έγιναν ανταγωνιστές

Η νέα τηλεοπτική υπηρεσία της Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλατφόρμα της Disney. Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney έφυγε, ύστερα από οκτώ χρόνια, από το διοικητικό συμβούλιο της Apple.

Από την εποχή του Στιβ Τζομπς και της Pixar, Apple και Disney είχαν μια μοναδική, φιλική σχέση. Τώρα, οι δύο κολοσσοί της αμερικανικής οικονομίας ετοιμάζονται για σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, καθώς η Apple μπαίνει στα «χωράφια» της Disney, προσφέροντας μια νέα τηλεοπτική υπηρεσία streaming, την Apple TV, που θα βρεθεί απέναντι στη νέα πλατφόρμα της Disney.

Επιβεβαιώνοντας και τυπικά την έναρξη μιας νέας, ανταγωνιστικής σχέσης των δύο ομίλων, η Apple ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Ίγκερ, παραιτήθηκε από το διοικητικό της συμβούλιο. Η παραίτηση υποβλήθηκε ταυτόχρονα με την παρουσίαση της Apple TV+, καθώς είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε ο Ίγκερ να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλο της Apple, να λαμβάνει πληροφόρηση και να έχει επιρροή στις αποφάσεις για υπηρεσίες ανταγωνιστικές αυτών του ομίλου που διευθύνει.

Η Apple μπαίνει πολύ δυναμικά στο χώρο του streaming, με εμφανή πρόθεση να «χτυπήσει» την Disney. Ανακοίνωσε πολύ ανταγωνιστική τιμολόγηση της υπηρεσίας της: 4,99 δολ. το μήνα, έναντι 6,99 δολ. που τιμολογείται η αντίστοιχη υπηρεσία streaming της Disney, στην οποία περιλαμβάνεται το εξαιρετικό περιεχόμενο παιδικών προγραμμάτων της Disney.

Η πλατφόρμα της Apple ενεργοποιείται την 1η Νοεμβρίου και ο τεχνολογικός κολοσσός δείχνει έντονη διάθεση να μπει στα «χωράφια» της Disney με έναν ακόμη τρόπο: ξοδεύει δισεκατομμύρια στο Χόλιγουντ για να εξασφαλίσει πρωτότυπο περιεχόμενο για την τηλεοπτική της υπηρεσία. Μπορεί η Apple να βρίσκεται ακόμη σε τεράστια απόσταση από έναν κολοσσό του περιεχομένου, όπως η Disney, αλλά με τα άφθονα κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιήσει γίνεται ένας επικίνδυνος ανταγωνιστής, εκτιμούν αναλυτές.

Η ιδιαίτερη σχέση της Apple με την Disney είχε αρχίσει όταν ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, πριν αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της Apple, ύστερα από την περίοδο της «εξορίας» του είχε πουλήσει στην Disney τη μεγάλη εταιρεία παραγωγής ταινιών Pixar («Toy Story» και πολλές ακόμη μεγάλες επιτυχίες), που είχε δημιουργήσει όσο βρισκόταν εκτός της Apple. Μέσα από αυτή τη συναλλαγή, που πληρώθηκε με μετοχές της Disney, ο Τζομπς είχε γίνει μεγαλομέτοχος της Disney και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

Πάντως, η Apple και ο Ίγκερ συνόδευσαν το «διαζύγιό» τους με θερμές δηλώσεις. Η Apple τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του Ίγκερ να παραιτηθεί και έχει την προσδοκία να συνεχισθεί στο μέλλον η σχέση με τον ίδιο και την Disney. Ο Ίγκερ υπογράμμισε ότι ήταν «εξαιρετικό προνόμιο» η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Apple για οκτώ χρόνια και δήλωσε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό προς το διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά σε συμφωνία Hyundai - Apple για δημιουργία ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η Hyundai και η Apple συνεργάζονται ήδη στο CarPlay, το λογισμικό της Apple για τη σύνδεση iPhone στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το σήμα της Apple θα μπορούσε αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον ηγέτη της ηλεκτροκίνησης, την Tesla.
ΔΙΕΘΝΗ

Apple και Amazon αφαιρούν την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Parler

Το Parler προτιμούν πολλοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter ανεστάλη την Παρασκευή, και το εν λόγω μέσο θεωρείται ένα καταφύγιο για πρόσωπα που αποβάλλονται από το Twitter.