ΓΔ: 2095.45 0.40% Τζίρος: 136.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:39
Σημαία της Λιβύης
Φωτογραφία Shutterstock

Λιβύη: Περισσότεροι από 90 οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές

Η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) θα πρέπει να ανακοινώσει αύριο τον οριστικό αριθμό των υποψηφίων και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα εκείνων που δεν απορρίφθηκαν, αφού εξετάστηκε ο φάκελός τους και τυχόν ενστάσεις.

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνο δύο γυναίκες, κατέθεσαν αίτηση στην Εκλογική Αρχή της Λιβύης προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό απόψε, αφού έληξε η διορία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

Η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) θα πρέπει να ανακοινώσει αύριο τον οριστικό αριθμό των υποψηφίων και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα εκείνων που δεν απορρίφθηκαν, αφού εξετάστηκε ο φάκελός τους και τυχόν ενστάσεις.

Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότεροι από 90 φάκελοι. Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει ντε φάκτο την ανατολική Λιβύη, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι δύο γυναίκες που κατέθεσαν υποψηφιότητα είναι η Λαϊλά Μπεν Χαλίφα, 46 ετών, πρόεδρος και ιδρύτρια του κόμματος Εθνικό Κίνημα και η Χουνάιντα Αλ Μάχντι, ερευνήτρια κοινωνικών επιστημών.

Για τις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, οι υποψηφιότητες κατατίθενταν μόνο σε τρία γραφεία της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής: στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και τη Σέμπχα. Περισσότεροι από 2,83 εκατομμύρια Λίβυοι, από τους περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του το 2012 από τη Λιβύη· αποφυλακίστηκε πρόωρα, αλλά πρέπει να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει τα υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας στην Ελλάδα και παρουσιάζει σχέδιο με δομές, κατάρτιση, νομική αναγνώριση γυναικοκτονίας και στήριξη θυμάτων, ζητώντας ουσιαστικές αλλαγές.
Ζορντάν Μπαρντελά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπαρντελά πρώτο φαβορί για το 2027 σε νέα δημοσκόπηση της Odoxa

Νέα δημοσκόπηση της Odoxa φέρνει τον Ζορντάν Μπαρντελά στην πρώτη θέση για τις γαλλικές εκλογές του 2027, με προβάδισμα απέναντι σε όλους τους πιθανούς αντιπάλους και ισχυρή δυναμική στον δεύτερο γύρο.