ΓΔ: 951.2 -0.05% Τζίρος: 19.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικές τάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Βελτιώνεται η πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και των υπηρεσιών στην ευρωζώνη. Ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί να είναι βραχύβια αυτή η βελτίωση στον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι προσωρινή καθώς η αύξηση της ζήτησης εξασθένησε και οι φόβοι για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού έπληξαν την αισιοδοξία, σύμφωνα με έρευνα του δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, κατέγραψε άνοδο στις 55,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,2 τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 55,8 μονάδων αλλά και πάλι υψηλότερα από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η βελτίωση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που υποδηλώνει ο δείκτης PMI της ευρωζώνης φαίνεται να είναι βραχύβια», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Όχι μόνο εξασθένησε η αύξηση της ζήτησης, αλλά οι προσδοκίες των επιχειρήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη μειώθηκαν περαιτέρω καθώς εντάθηκαν και πάλι οι ανησυχίες για την πανδημία». Ο δείκτης νέων εργασιών μειώθηκε στις 54,7 από τις 55,1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Ο τελικός δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,9 από τις 54,6 αν και η τιμή αυτή ήταν χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση για 56,6 μονάδες. Ωστόσο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, που μετρά την αισιοδοξία για τον ερχόμενο χρόνο, υποχώρησε στις 66,7 από τις 69,0 μονάδες –το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Καθώς η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα μολύνσεων κορονοϊού, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η παραλλαγή Όμικρον εγκυμονεί πολύ υψηλό κίνδυνο για αύξηση των μολύνσεων.

Οι περιορισμοί έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις υπηρεσίες απ’ ό,τι στη μεταποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης επιταχύνθηκε ελαφρά τον περασμένο μήνα αν και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επιδεινώθηκαν, συγκρατώντας την παραγωγή και αυξάνοντας το κόστος πρώτων υλών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2 και πλέον δεκαετιών. Ο τελικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 58,4 μονάδες από τις 58,3 του Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συρρικνωμένη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη λόγω της πανδημίας έχουν προκαλέσει πλήγμα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύοντας την πιθανότητα μείωσης του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο.