Φώτο: Shutterstock

Σχεδόν στάσιμη η επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Σχεδον στάσιμη έμεινε τον Οκτώβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτη PMI

Σχεδόν στάσιμη έμεινε αυτό τον μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς στον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε με πολύ ασθενέστερο ρυθμό από τον αναμενόμενο ενώ συρρικνώθηκε και πάλι στον τομέα μεταποίησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 50,3 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 50,6 του Οκτωβρίου και πλησιάζοντας το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η τιμή ήταν χαμηλότερη από την ενδιάμεση πρόβλεψη οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 50,9 μονάδες και βρέθηκε πολύ κοντά στο χαμηλό εξαετίας του Σεπτεμβρίου.

Ο PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών στις 51,5 από τις 52,2 μονάδες. Ήταν επίσης χαμηλότερος από την ενδιάμεση πρόβλεψη των αναλυτών για 52,5 μονάδες. Ο τομέας μεταποίησης προσέφερε μια λίγο καλύτερη εικόνα, αν και η δραστηριότητα συρρικνώθηκε για 10ο μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες από τις 45,9 μονάδες, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 46,4 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής διαμορφώθηκε στις 47,1 από τις 46,6 μονάδες, με τη συρρίκνωση αυτή να καταγράφεται παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές προϊόντων τους για πέμπτο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε όσους ήθελαν το Grexit λέει ο Μπενουά Κερέ

«Υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εμείς αντισταθήκαμε» δήλωσε ο Μπενουά Κερέ στην τελευταία του συνέντευξή ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Markit: Αδύναμη η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο

Για τον μήνα Δεκέμβριο, ο σύνθετος ΡΜΙ παρέμεινε στις 50,6 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για 50,7. Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές συρρικνώθηκαν για 15ο συνεχόμενο μήνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωζώνη: Η μεταποίηση συρρικνώθηκε για 10ο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο

Συρρικνώθηκε το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αλλά τα χειρότερα ίσως έχουν περάσει. Ο δείκτης αισιοδοξίας είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και πάνω από 6 χρόνια.