ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kypros-Anastasades
Shutterstock

Αναστασιάδης: Τη Δευτέρα η εξέταση των επιλογών για κυρώσεις στη Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι ενημερώθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως πρέπει να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ.

«Τη Δευτέρα θα εξεταστεί το έγγραφο επιλογών και τότε θα διαπιστωθεί η κοινή συναντίληψη όσον αφορά την ανάγκη, επιτέλους, να επικρατήσει σεβασμός του διεθνούς δικαίου τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στην Ισπανία και κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες για ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας, ενόψει ζητημάτων κυπριακού ενδιαφέροντος, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο για ζητήματα κυπριακού αλλά και ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

«Είχα την ευκαιρία κατ' αρχήν να ενημερώσω τον Ισπανό πρωθυπουργό για τα όσα σήμερα τεκταίνονται στην Κύπρο, για τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην ξηρά με τα θέματα που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τη στρατικοποίηση του βορείου κατεχόμενου τμήματος, αλλά και τις προκλήσεις στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, οφείλω να πω ότι η κατανόηση του Ισπανού πρωθυπουργού ήταν απόλυτη. Ήταν μία δημιουργική και πολύ σημαντική συνάντηση τόσο με τον ίδιο όσο και αργότερα με τον βασιλιά της Ισπανίας. Είχαμε, την ίδια ώρα, την ευκαιρία να συζητήσουμε και σωρεία άλλων θεμάτων που αφορούν διάφορα θέματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, που και πάλι συνδέεται με την Τουρκία, την ειρήνη και σταθερότητα, την αύξηση των τιμών των καυσίμων και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Αυτό που έχει σημασία και αντανακλά την επιτυχία της επίσκεψης είναι το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε μετά τη συνάντηση», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

«Με τον βασιλιά είχαμε μία μακρά φιλικότατη συνομιλία επί των ιδίων θεμάτων, αλλά και επί πολλών άλλων θεμάτων. Οφείλω να πω ότι μία συνάντηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες έδωσε την ευκαιρία και στους δύο να διεξέλθουμε πολλών θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις των χωρών μας, την ιστορικότητα των σχέσεων αλλά και της ανάγκης, επιτέλους, να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες, τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Τη Δευτέρα θα εξεταστεί το έγγραφο επιλογών και τότε θα διαπιστωθεί η κοινή συναντίληψη όσον αφορά την ανάγκη, επιτέλους, να επικρατήσει σεβασμός του διεθνούς δικαίου τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

recession
ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση οι Τουρκοκύπριοι

Στη δίνη της πολιτικής αστάθειας και του πληθωρισμού βρίσκονται εδώ και καιρό οι Τουρκοκύπριοι. Η παραίτηση Σουτζούογκλου, που έμεινε μόλις δύο μήνες στην εξουσία, είναι η συνέπεια μιας βαθύτερης κρίσης.
Anastasiadis, Kypros, kipros
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Ζήτησε παρέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την Τουρκία για να υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε Τουρκία από τον ΟΗΕ για Κύπρο ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές

Σε επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ οι γερουσιαστές τονίζουν ότι «η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιοριστεί στη ρητορική εάν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βαρώσια συνεχίσουν να παραβιάζονται».