ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΠΟΥ: Σε ακραία φτώχεια οδήγησε η πανδημία πάνω από μισό δισ. ανθρώπους

Η πανδημία προκάλεσε αναστάτωση στη λειτουργία υγειονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τα χρόνια του 1930.

Περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ωθήθηκαν πέρυσι στην ακραία φτώχεια καθώς πλήρωσαν από την τσέπη τους για υγειονομικά κόστη κατά την κορύφωση της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η πανδημία προκάλεσε αναστάτωση στη λειτουργία υγειονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τα χρόνια του 1930, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο για τους ανθρώπους να πληρώνουν για υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο οργανισμών.

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει αμέσως να επαναλάβουν και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν πως όλοι οι πολίτες τους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς φόβο για τις οικονομικές συνέπειες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο Τέντρος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν ακόμη περισσότερο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να παραμείνουν σε πορεία για να επιτύχουν την καθολική υγειονομική κάλυψη, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται χωρίς να δυσκολεύεται οικονομικά.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις λίγες βιομηχανικές χώρες που δεν έχουν καθολική κάλυψη για τους πολίτες τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία επιδείνωσε τα πράγματα και η ανοσολογική κάλυψη μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, με τους θανάτους από φυματίωση και ελονοσία να αυξάνονται.

«Μέσα σ' έναν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές για να προστατεύσουν και να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς για την υγεία», δήλωσε ο Χουάν Πάμπλο Ουρίμπε, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για θέματα υγείας, διατροφής και πληθυσμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

POY, koronoios, ygeias
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νέα μετάλλαξη

Μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Αφρική και την Ασία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων ώστε να αξιολογηθεί ο κίνδυνος. Πολλές χώρες επιβάλλουν ήδη ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Τριετές σοκ λόγω αυξήσεων στις τιμές τροφίμων - καυσίμων

Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 3,2% υποβαθμίζει την εκτίμηση για τη διεθνή οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα

Βασική αιτία της υποβάθμισης οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον διεθνή οργανισμό να σχεδιάζει ένα νέο «πακέτο» στήριξης για τις αναδυόμενες οικονομίες ύψους 170 δισ. δολαρίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζει πακέτο 1,5 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το κονδύλιο στήριξης ενεργοποιήθηκε μετά την έγκριση χθες Δευτέρα από τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης (ΔΟΑ) βοήθειας 1 δισ. δολαρίων, μαζί με την καταβολή 100 εκατ. δολαρίων στη γειτονική Μολδαβία.