ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ολλανδία: Διακοπή βοήθειας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως προς την Παλαιστίνη

Η Ολλανδία αποφάσισε να τερματίσει οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως εξαιτίας αποζημιώσεων που λάμβαναν φυλακισμένοι  και οι οικογένειές τους.

Η Ολλανδία έθεσε τέλος στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς το δικαστικό σύστημα της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω των αποζημιώσεων που καταβάλλονταν στους φυλακισμένους και τους συγγενείς τους, οι οποίες θεωρούνται από τη Χάγη ως προτροπή στη βία, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση.

Η βοήθεια αυτή, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως καταβάλλετο απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή και συγκεκριμένα στο δικαστικό σύστημα των Παλαιστινιακών Εδαφών στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ολλανδία είναι δυσαρεστημένη από το υφιστάμενο παλαιστινιακό δικαστικό σύστημα υποστήριξης προς τους φυλακισμένους και τους οικείους τους, καθώς το ποσό των επιδομάτων δίδεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της κράτησης», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ολλανδία θεωρεί ότι τα επιδόματα αυτά συνιστούν μια ανεπιθύμητη ένδειξη, καθώς έτσι η βία μοιάζει να ανταμείβεται».

Η ολλανδική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από έναν χρόνο ότι θα έθετε τέλος στη βοήθεια αυτή, εάν τίποτε δεν άλλαζε. «Ωστόσο οι συνομιλίες αυτές δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κυβέρνηση αποφάσισε κατά συνέπεια να τερματίσει την απευθείας βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι πόροι που ήδη έχουν αποδεσμευτεί θα πρέπει στο εξής να διοχετευτούν σε μια έμμεση βοήθεια για την προώθηση της «συνταγματικής ανάπτυξης» των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστηρίζει ότι τα επιδόματα αυτά συνιστούν μια μορφή κοινωνικής βοήθειας προς τις οικογένειες των κρατουμένων.

Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν ήρωες της σύγκρουσης με το Ισραήλ τους κρατούμενους και όσους πέθαναν πραγματοποιώντας επιθέσεις. Η παλαιστινιακή ηγεσία τούς τιμά συχνά ως μάρτυρες.

Το Ισραήλ βλέπει στην οικονομική αυτή βοήθεια μια προτροπή στη βία.

Τον Ιούλιο, η Ολλανδία ανέστειλε τη συνδρομή της στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εν αναμονή της έκδοσης πορίσματος σε έρευνα για υψηλόβαθμους αξιωματούχους της διεθνούς υπηρεσίας που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Kαθυστερεί τη φροντίδα καρκινοπαθών, καρδιοπαθών λόγω Covid

Με λιγότερα από 200 κρεβάτια να παραμένουν ελεύθερα στις ΜΕΘ της Ολλανδίας έως χθες, τα νοσοκομεία δίνουν μάχη να αυξήσουν τη χωρητικότητα. Aριθμός ρεκόρ άνω των 23.000 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.