ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: ΑΠΕ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε απόψε το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε απόψε το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

"Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (...) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό", είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη".

Η επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκάλεσε πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της χώρας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει "τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση", όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Φλάβιο Μπολσονάρου μπορεί να μείνει στις ΗΠΑ όσο επιθυμεί

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Φλάβιο Μπολσονάρου μπορεί να μείνει στις ΗΠΑ όσο θέλει, χωρίς να σκοπεύει να τον συναντήσει. Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε άμεση εμπλοκή στη φυγή του από τη Βραζιλία.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

G20: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο τονίζει τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης

Οι ΗΠΑ, εκ μέρους της G20, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να μην χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως μέσο εξαναγκασμού, παραδεχόμενες τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης. Τόνισαν την ανάγκη προστασίας της επισιτιστικής ασφάλειας.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ρούμπιο: Ο Ζελένσκι ίσως προσκληθεί στη G20 Μαϊάμι αν το θελήσει ο Τραμπ

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε πως ο Ζελένσκι ίσως προσκληθεί στη G20 στο Μαϊάμι αν το εγκρίνει ο Τραμπ, ενώ δεν διαφαίνεται άμεσα συμφωνία για την Ουκρανία. Επίσης, ο Ρούμπιο μίλησε με τον Λαβρόφ για πιθανή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Κίνα.
Κρεμλίνο Μόσχας Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗ

FSB: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για τρομοκρατική απειλή στη Μόσχα

Η FSB ανακοίνωσε ότι, μέσω πληροφοριών από τις ΗΠΑ, προετοιμάζει μέτρα για αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα. Η αμερικανική πρεσβεία ενημέρωσε για απειλή στο Πάρκο Tsaritsyno και συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμενεΐ: Αν οι ΗΠΑ μας ξαναπλήξουν θα δώσουμε απάντηση άνευ ορίων

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοζντάμπα Χαμενεΐ, προειδοποίησε αυστηρά τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν επιθέσεις κατά του Ιράν και τόνισε ότι κάθε νέα επίθεση θα απαντηθεί «χωρίς γεωγραφικά όρια» από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
αστυνομία Βανκούβερ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλη επίθεση με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες στη βόρεια Καλιφόρνια

Ένοπλη επίθεση σε κατάστημα Halloween σε εμπορικό κέντρο στο Φέρφιλντ Καλιφόρνιας άφησε έναν νεκρό και έξι τραυματίες. Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης, ενώ τρία από τα θύματα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.