ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Gazprom: Aνανέωσε για τέσσερα χρόνια το συμβόλαιο με την τουρκική BOTAS

Το νέο συμβόλαιο για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη BOTAS από την 1η Ιανουαρίου 2022 προβλέπει την εξαγωγή έως και 5,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού Turkish Stream για 4 χρόνια.

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου Gazprom Export και ο κύριος εταίρος της στην Τουρκία, η τουρκική BOTAS, υπέγραψαν στο τέλος του 2021 πακέτο συμφωνιών σχετικά με τη συνεργασία τους για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και τη χρήση των υποδομών μεταφοράς αερίου, ανακοίνωσε η θυγατρική της Gazprom.

Ειδικότερα, το νέο συμβόλαιο για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη BOTAS από την 1η Ιανουαρίου 2022 προβλέπει την εξαγωγή έως και 5,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού Turkish Stream για 4 χρόνια. Η νέα συμφωνία αντικαθιστά το προηγούμενο συμβόλαιο, το οποίο προέβλεπε την παροχή έως και 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.

Η Gazprom προμήθευσε συνολικά στην Τουρκία περίπου 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021, δηλαδή κατά δύο τρίτα περισσότερο από το 2020, αλλά καθώς συνεχώς αυξάνεται η κατανάλωση στη χώρα, το 2021 αναμενόταν να φθάσει κατ' εκτίμηση τον όγκο ρεκόρ των 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».

Μέρος των όγκων, που είχε αγοράσει προηγουμένως η BOTAS έχει μεταπουληθεί σε ιδιώτες εισαγωγείς, ενώ η ρωσική πλευρά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την επέκταση ή τη σύναψη νέων συμβολαίων με ανεξάρτητους αγοραστές στην Τουρκία, κατά το ίδιο πρακτορείο, που σημειώνει ότι την τελευταία 20ετία η Τουρκία έχει αρχίσει να απελευθερώνει την αγορά του φυσικού αερίου, επομένως τα περισσότερα από τα διεθνή συμβόλαια της BOTAS ανατίθενται σε ιδιώτες εισαγωγείς. Ωστόσο, το 2016, καθιερώθηκε η εξωτερική διαχείριση των εταιριών αυτών από το κρατικό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (TMSF), πράγμα, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με κρατικοποίησή τους.

Το 2015, η Gazprom παρείχε έκπτωση 10,25% σε ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες, αλλά ένα χρόνο αργότερα απαίτησε την ακύρωσή της. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, τα διαιτητικά δικαστήρια ακύρωσαν τις εκπτώσεις για τις εταιρίες Akfel Gaz, Bat Hatt, Kibar Enerji, Avrasya Gaz και Enerco Enerji. Τα δικαστήρια ακύρωσαν τις εκπτώσεις για τους ιδιώτες εμπόρους, με αποτέλεσμα η μη συμμόρφωση ή οι δυσκολίες στην εκτέλεση των διαιτητικών αποφάσεων να περιορίζουν τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική Γάζας πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άλι Σάαθ επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Γάζας

Ο Άλι Σάαθ, πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, αναλαμβάνει την ηγεσία μεταβατικής επιτροπής για τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό βήμα για σταθερότητα και ανθρωπιστική βελτίωση.
Ουρά μεταναστών προσφύγων
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες Ιρανοί πέρασαν τα σύνορα προς Τουρκία

Δεκάδες Ιρανοί πέρασαν τα σύνορα προς την Τουρκία, καθώς το καθεστώς συνεχίζει την καταστολή των διαδηλώσεων. Ο Τραμπ κάλεσε τους Ιρανούς να συνεχίσουν, υποσχόμενος βοήθεια. Οι περισσότεροι αρνήθηκαν να μιλήσουν από φόβο για αντίποινα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Σύλληψη 38χρονου Τούρκου με ερυθρά αγγελία Interpol

Οι αρχές στην Αττική συνέλαβαν την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 38χρονο υπήκοο Τουρκίας, που καταζητείτο διεθνώς με ερυθρά αγγελία της Interpol. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είχε καταδικαστεί στην Τουρκία για ανθρωποκτονία, απειλή και κατοχή/μεταφορά όπλων και πυρομαχικών και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Μπάλα EuroLeague παρκέ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φενερμπαχτσέ ανανέωσε με τον Γιασικεβίτσιους έως το 2027

Η Φενερμπαχτσέ επέκτεινε τη συνεργασία της με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για τρία ακόμη χρόνια, μετά τις φετινές επιτυχίες στην Euroleague και το τουρκικό νταμπλ, έχοντας ήδη καθοδηγήσει την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης.
Τούρκοι αστυνομικοί σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δικαστής δέχτηκε επίθεση από τον πρώην συζυγό της σε δικαστήριο

Δικαστής στην Κωνσταντινούπολη πυροβολήθηκε από τον πρώην σύζυγό της, επίσης δικαστή, μέσα στο δικαστήριο. Ο δράστης αφοπλίστηκε από κρατούμενο που εργαζόταν εκεί. Το θύμα τραυματίστηκε στη βουβωνική χώρα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη καταζητούμενου στη Θεσσαλονίκη για ανθρωποκτονία στην Τουρκία

Συνελήφθη στην Ελλάδα 35χρονος αλλοδαπός, καταζητούμενος στην Τουρκία για προμελετημένη δολοφονία και οπλοκατοχή. Εντολή σύλληψής του εκκρεμούσε και από τις ελληνικές αρχές λόγω έλλειψης εγγράφων.