ΓΔ: 866.1 0.78% Τζίρος: 42.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:10:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι είναι οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου

Οι τέσσερις υποψήφιοι είναι η Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα), Άλις Μπακούνκε (Πράσινοι, Σουηδία), Κοσμά Ζλοτόφσκι (Συντηρητικοί, Πολωνία) και Σίρα Ρέγο (Αριστερά, Ισπανία).

Την υποψηφιότητά τους για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσαν επίσημα το βράδυ της Δευτέρας συνολικά τέσσερις ευρωβουλευτές που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και την Αριστερά, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Euronews.

Τα ονόματα των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία κατά το δεύτερο μισό της θητείας 2019 - 2024 ανακοινώθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μνήμης για τον εκλιπόντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι.

Καθώς δεν υπήρξαν νέες υποψηφιότητες από αυτές που είχαν ανακοινωθεί τους περασμένους μήνες και εβδομάδες, οι τέσσερις υποψήφιοι είναι η Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα), Άλις Μπακούνκε (Πράσινοι, Σουηδία), Κοσμά Ζλοτόφσκι (Συντηρητικοί, Πολωνία) και Σίρα Ρέγο (Αριστερά, Ισπανία).

Πάντως μετά την ανακοίνωση της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών για την επίτευξη συμφωνίας με το ΕΛΚ και τους Φιλελεύθερους (Renew) για τον σχηματισμό πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2024, η Προεδρία φαίνεται να πηγαίνει εκτός απροόπτου στην κ. Μέτσολα.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων που έληγε με το τέλος της συνεδρίας της Ολομέλειας της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι τέσσερις υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στις 10 το πρωί της Τρίτης (ώρα Κύπρου και Ελλάδας, 9 το πρωί τοπική ώρα) ενώπιον της ολομέλειας, με την πρώτη ψηφοφορία να πραγματοποιείται μεταξύ 10:30 και 11:15. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αναμένεται στις 12 ώρα Κύπρου και Ελλάδας

Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, τα αποτελέσματα του αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14:00 το απόγευμα ώρα Κύπρου, αν υπάρξει τρίτος γύρος στις 17:00 και αν χρειαστεί και τέταρτος γύρος στις 19:30. Τέταρτος γύρος πραγματοποιείται μόνο αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στον τρίτο γύρο, και μόνο μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Για τους πρώτους τρεις γύρους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων (353 από τους 705 ευρωβουλευτές εφόσον ψηφίσουν όλοι), ενώ στον τέταρτο γύρο απαιτείται απλή πλειοψηφία. Οι πολιτικές ομάδες που μπορούν να προτείνουν υποψήφιο πρέπει να έχουν τουλάχιστον το ένα εικοστό των εδρών, δηλαδή 36 τουλάχιστον έδρες. Οι υποψήφιοι μπορούν να προταθούν ή να αποσυρθούν σε κάθε γύρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Parliament, Evropaiko Koinovoulio
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Ρομπέρτα Μετσόλα

Η κα Μετσόλα είναι από τη Μάλτα, 43 ετών και προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ εξελέγη με 458 ψήφους, ενώ όπως τόνισε «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πραγματικά ηγετικό ρόλο».
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συμφωνία για την παράταση ως το 2032 της κατάργησης των τελών περιαγωγής

Οι νέοι κανόνες θα παρατείνουν τα οφέλη της «περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού» για τους ταξιδιώτες έως το 2032 και θα εισαγάγουν επιπλέον πλεονεκτήματα και προστασία για τους καταναλωτές.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότεροι πολίτες της Ένωσης βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό

Συνολικά, το 41% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τμήματος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR).