ΓΔ: 1370.25 -1.47% Τζίρος: 9.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Macron, France, Gallia
Φωτο: Shutterstock

Μακρόν: Να «επιταχυνθούν» οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015, ο Μακρόν επανέλαβε την πεποίθησή του πως μια διπλωματική λύση είναι δυνατή και επιτακτική και επισήμανε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει σαφείς και επαρκείς δεσμεύσεις απ' όλα τα μέρη.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε «στην ανάγκη να επιταχύνουμε» για να «καταλήξουμε σε προόδους» στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Σάββατο, με τον ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πεποίθησή του πως μια διπλωματική λύση είναι δυνατή και επιτακτική και επισήμανε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει σαφείς και επαρκείς δεσμεύσεις απ' όλα τα μέρη, για τις οποίες η Γαλλία εργάζεται με το σύνολο των εταίρων της», διευκρινίστηκε από τη γαλλική προεδρία.

«Μήνες μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, επέμεινε στην αναγκαιότητα να επιταχύνουμε για να καταλήξουμε γρήγορα σε απτές προόδους μέσα στο πλαίσιο αυτό», προσθέτει η προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Στη διάρκεια μιας «μακράς» συνομιλίας με τον ιρανό ομόλογό του, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε «την ανάγκη να παρουσιάσει το Ιράν μια εποικοδομητική προσέγγιση και να επανέλθει στην πλήρη τήρηση των υποχρεώσεών του».

Η ιρανική προεδρία, από την πλευρά της, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «στις διαπραγματεύσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία απέδειξε τη βούληση και τη σοβαρότητά της για την επίτευξη μιας συμφωνίας και κάθε προσπάθεια της άλλης πλευράς προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να περιλάβει την άρση των κυρώσεων, την επαλήθευση και μια ισχυρή εγγύηση».

Έπειτα από πέντε μήνες που είχαν διακοπεί, οι συνομιλίες επανελήφθησαν στα τέλη Νοεμβρίου στην αυστριακή πρωτεύουσα ανάμεσα στο Ιράν και τις χώρες που παραμένουν μέρη της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα). Έχουν στόχο την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία αυτή, από την οποία αποσύρθηκαν το 2018 επαναφέροντας τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, καθώς και την επιστροφή του Ιράν στην τήρηση των δεσμεύσεών του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πεντάγωνο: Συντόνισε κατάρριψη ιρανικών drones και πυραύλων στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιορδανία, βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει τον κύριο όγκο του καταιγισμού το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως να αποτρέψει μια κλιμάκωση μεταξύ των δύο εχθρών στην περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι καλεί κάθε Γάλλο πολίτη να εγκαταλείψει άμεσα από το Ιράν

Η Γαλλία είναι παρούσα σε αρκετές βάσεις στη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, και αναπτύσσει τακτικά θαλάσσια και αεροπορικά μέσα στην Ανατολική Μεσόγειο και περιμετρικά της Ερυθράς Θάλασσας.
Iran-diadilosi-oukraniko aeroskafos
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανοί διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους σπουδαστές σιιτικών ιεροδιδασκαλείων και γυναίκες που φορούσαν τσαντόρ, κρατούσαν ιρανικές σημαίες, φωτογραφίες του Αλί Χαμενεΐ και πλακάτ με συνθήματα κατά του περιοδικού Charlie Hebdo.