ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:08:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας

Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίου από την ΒοΕ, το οποίο διαμορφώνεται στο 0,5%, με αρκετά μέλη της διοίκησης να ζητούν να γίνει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, τη δεύτερη μετά την αντίστοιχη κίνηση του Δεκεμβρίου, κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κίνηση που έχει να συμβεί απο το 2004, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία να διαμορφώνεται πλέον στο 0,50%. 

Η ΒοΕ είχε πραγματοποιήσει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, εκ νέου κατά 25 μονάδες βάσης, που ήταν η πρώτη από την έναρξη της πανδημίας. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με την επίσημη ανακοίνωση αρκετά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου ζήτησαν στη σημερινή συνεδρίαση να υπάρξει αύξηση κατά 0,5%. Αιτία της αύξησης η συνεχιζόμενη ενίσχυση του πληθωρισμού, με την τράπεζα να εκτιμά ότι θα φθάσει τον Απρίλιο στο 7,25% έναντι 6% που εκτιμούσε στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ακολουθεί καλή πορεία, έχοντας ανακάμψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία, με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο να φθάνουν στις 184.000. Σημειώνεται ότι η νέα αύξηση ήταν ακριβώς αυτή που είχαν προεξοφλήσει οι αγορές. 

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η έναρξη μιας νέας εποχής για τα ύψους 895 δισ. στερλινών ομόλογα που συγκεντρώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, ψηφίζοντας ομόφωνα να αρχίσει η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της τράπεζας.

Η BoE θα σταματήσει αμέσως να επανεπενδύει τις προσόδους των βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilts) που λήγουν, ενώ θα πουλήσει ολόκληρο το απόθεμα των εταιρικών ομολόγων ύψους 20 δισ. στερλινών, μέχρι το τέλος του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο 1% αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, ανησυχίες για πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 3,75% , ενώ τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το επόμενο διάστημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Τζόνσον για αλλαγή νομοθεσίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία προγραμματίζει να σταματήσει μερικούς ελέγχους σε αγαθά που μεταφέρονται στη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αμφισβητεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο Τζόνσον συνεχίζει την πίεση για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.