ΓΔ: 818.75 -0.63% Τζίρος: 1.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:35:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Deutsche Welle
Πηγή: ΑΠΕ

Η Μόσχα απαγόρευσε στην Deutsche Welle να εκπέμπει στην Ρωσία

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη ως απάντηση στην απόφαση που έλαβε η Γερμανία να απαγορεύσει την δορυφορική και on-line μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT DE στην Γερμανία.

Η Μόσχα απαγόρευσε στην γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Deutsche Welle να εκπέμπει δορυφορικά και να προβαίνει σε άλλου είδους μεταδόσεις στην Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της DW στην Μόσχα, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή και θα εξετάσει το ζήτημα να συμπεριλάβει την γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία στο μητρώο των «ΜΜΕ -ξένοι πράκτορες».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Μόσχα ως πρώτο μέτρο με το οποίο απαντά στην απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις μεταδόσεις του γερμανόφωνου ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT(Russia Today) DE, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή στην Μόσχα της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Deutche Welle και ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της Deutche Welle στην Ρωσία.

Παράλληλα η Ρωσία αναθέτει στα αρμόδια όργανα να εξετάσουν το ζήτημα της αναγνώρισης της Deutche Welle ως «ΜΜΕ- ξένος πράκτορας». Επίσης η Μόσχα αρχίζει να καταρτίζει κατάλογο με τα ονόματα εκπροσώπων των κρατικών οργανισμών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που αποφάσισαν την απαγόρευση των μεταδόσεων του σταθμού Russia Today DE στην Γερμανία στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στην Ρωσία.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη ως απάντηση στην απόφαση που έλαβε η Γερμανία να απαγορεύσει την δορυφορική και on-line μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT DE στην Γερμανία. Η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ΖΑΚ) που είναι η ρυθμιστική αρχή για τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στην Γερμανία, πήρε τη σχετική απόφαση στις 2 Φεβρουαρίου, την οποία αιτιολόγησε υποστηρίζοντας ότι το RT DE δεν έχει την απαιτούμενη άδεια για να μεταδίδει στην Γερμανία, σύμφωνα με τον ισχύοντα «κρατικό νόμο περί εκσυγχρονισμού της κατάστασης για τα ΜΜΕ στην Γερμανία».

Η Υπηρεσία μέσων ενημέρωσης των ομόσπονδων κρατών του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου, (ΜΑΒΒ) και η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ZAK) είχαν δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι το RT DE δεν μπορεί να μεταδίδει στη Γερμανία χρησιμοποιώντας σερβική άδεια.

H Deutsche Welle προς το παρόν δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ότι απαγορεύει την μετάδοση στην Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της DW Κριστόφ Γιούμπελτ στο περιοδικό Ser Spigel. «Προς το παρόν δεν μας ήρθε τίποτα επίσημα, ούτε στο Βερολίνο ούτε στην Μόσχα» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έμαθαν για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης και πως η DW θα ανακοινώσει αργότερα την θέση της.

«Βιώνουμε αυτό που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βιώνουν στις απολυταρχίες», λέει η Deutsche Welle για την απόφαση της Μόσχας να την κλείσει. Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Deutsche Welle δήλωσε σήμερα με αφορμή την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στην Deutche Welle να εκπέμπει και να λειτουργεί στην Ρωσία, ότι βιώνει αυτό «που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βιώνουν μόνο σε απολυταρχίες».

Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ, σε συνέντευξή του στην DW, χαρακτήρισε τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης ως μια απολύτως υπερβολική αντίδραση, εκφράζοντας επισήμως την διαμαρτυρία του «για αυτή την παράλογη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης» και προσθέτοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης» δήλωσε ο Λίμπουργκ, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τη χώρα, θα εντείνουμε το ρεπορτάζ μας για τη χώρα». «Δεν θα αγνοήσουμε απλώς τι συμβαίνει στη Ρωσία, θα κάνουμε ρεπορτάζ. Και θα κάνουμε όλο και περισσότερα».

Παράλληλα δήλωσε πως η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης θα αποτελέσει πλήγμα για τους δημοσιογράφους της DW στη Μόσχα, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με τη χώρα και τη ρωσική κουλτούρα. «Είναι δύσκολο να δεχτούν ότι πρέπει να σταματήσουν από τη μια μέρα στην άλλη» είπε.

Ο Λίμπουργκ είπε «περιμέναμε κάποια μέτρα από τη ρωσική πλευρά, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μια απολύτως υπερβολική αντίδραση από τη ρωσική κυβέρνηση». «Θα προβούμε σε νομικές ενέργειες και θα προσπαθήσουμε να δούμε αν αυτά τα μέτρα είναι νόμιμα, ακόμη και με βάση τα ρωσικά δεδομένα» είπε ο Λίμπουργκ.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Γερμανίας (DJV) κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για την απαγόρευση των εκπομπών της DW στην Ρωσία και να μην αφαιρέσει τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων της. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τόσο σκληρά μέτρα λογοκρισίας» δήλωσε ο πρόεδρος της DJV Φρανκ Γιουμπεράλ (Frank Überall). Η Ένωση των Γερμανών δημοσιογράφων αναμένει από την γερμανική κυβέρνηση να εκφράσει διαμαρτυρία για αυτά τα μέτρα εκφοβισμού. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την Deutsche Welle και τους συνεργάτες της. Αυτό πρέπει επειγόντως να το αποσαφηνίσει στην Μόσχα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της DJV.

Το κλείσιμο της Deutche Welle στη Ρωσία επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, λέει η Γερμανία Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Deutsche Welle είναι αβάσιμη και επιβαρύνει τις γερμανορωσικές σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κυβέρνηση κατά της Deutsche Welle δεν έχουν καμία βάση και προκαλούν νέα ένταση στις γερμανορωσικές σχέσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου σε δηλώσεις του.

Η απόφαση να κλείσει η Deutsche Welle στη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν η απάντηση στην απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τις μεταδόσεις στον ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RT DE, καθώς δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι απορρίπτει τη σύγκριση μεταξύ της Deutsche Welle και του ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT DE. «Εάν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν πραγματικά, αυτό θα περιορίσει την ελεύθερη ενημέρωση από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στη Ρωσία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε εποχές πολιτικά τεταμένες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει φυσικό αέριο

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο Σολτς καλεί τη Ρωσία να κάνει πίσω στη διένεξη για τα σιτηρά

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.