ΓΔ: 1179.14 -1.06% Τζίρος: 38.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνει την κατανάλωση άνθρακα η Κίνα για να στηρίξει την οικονομία της

Η χώρα επλήγη σφοδρά πέρυσι το καλοκαίρι από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως του άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται κατά 60% για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα θα αυξήσει φέτος την κατανάλωση άνθρακα προκειμένου να στηρίξει την οικονομική της ανάκαμψη μετά τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετώπισε πέρυσι, ανακοίνωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, παρά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Η χώρα επλήγη σφοδρά πέρυσι το καλοκαίρι από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως του άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται κατά 60% για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή παρά τη μεγάλη ζήτηση και τις αρχές να πραγματοποιούν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ενώ αύξησε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις.

Έκτοτε η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει «να διατηρηθεί», τόνισε χθες Τρίτη ο Κετσιάνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua. «Η προμήθεια σε άνθρακα θα αυξηθεί και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα θα βοηθηθούν ώστε να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα της χώρας του πριν το 2030.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, όμως ο ασιατικός γίγαντας παραμένει η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και η πιο ρυπογόνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,7% σε σχέση με το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προχωρά στην κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων ενέργειας

«Τρικλοποδιά» στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης βάζει η Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο καθώς το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει προέρχεται από τον άνθρακα.
reyma-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Επιταχύνει τις επενδύσεις της στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Κίνα

Στο ποσό ρεκόρ των 76,81 δισ. δολαρίων θα φτάσει το ύψος των κονδυλίων που θα επενδυθούν για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 στην Κίνα με στόχο να φτάσει τα 300 εκατ. κιλοβάτ μέχρι το 2025.
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά μόνο από τη Ρωσία

Η υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Σουηδίας Έμπα Μπους δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι τόσο εξαρτημένη από μία μόνο χώρα, όπως ήταν από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θέλει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο η Κίνα

Η Ρωσία θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή ενώ έχει μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του.