ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
NATO-Stoltenberg
Shutterstock

Την ενίσχυση της άμυνάς του στην Ανατολική Ευρώπη εξετάζει το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης.

Την περαιτέρω ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη εξετάζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Πρόσθετη ομάδα μάχης εξετάζεται να αναπτυχθεί στη Ρουμανία προς ενίσχυση των υφιστάμενων σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, που τελούν υπό βρετανική, καναδική, γερμανική και αμερικανική διοίκηση.

Πρόκειται για κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερο ανταγωνισμό με τη Μόσχα, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας τελικά θα οδηγήσει σε ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτη ενότητας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ, με θέμα τη συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία. Είπε, επίσης, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, είπε. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπιίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή» για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση των G7 για μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Γ. Στολτενμπεργκ: Θα εξεταστεί η επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας απέναντι στη ρωσική επίθεση, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ακόμα δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ζελένσκι: Να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την ένταξη της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως κάθε αμφιβολία που εκφράζεται για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια «τάφρο που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει» καθώς κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια.