ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διπλωματική κρίση ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

Οργή της Κίνας για την επικύρωση από τον Τραμπ δύο νομοθετημάτων υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, με «ευχαριστίες» υποδέχτηκαν τα νέα οι διαδηλωτές.

Η διπλωματία της Κίνας κάλεσε εκ νέου τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο Τέρι Μπράνσταντ και απαίτησε η Ουάσινγκτον να πάψει αμέσως να επεμβαίνει στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις ζημιώνοντας τις διμερείς σχέσεις, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λε Γιουτσένγκ κάλεσε τον Μπράνσταντ για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία μία ημέρα μετά την επικύρωση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δύο νομοθετημάτων υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, παρά τις ενστάσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή και τη «βδελυγμία» του Πεκίνου, το οποίο απείλησε να προχωρήσει σε αντίποινα, σε «αυστηρά αντίμετρα» κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε, εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ απάντησαν διοργανώνοντας μία μεγάλη συγκέντρωση «Ευχαριστιών» στην καρδιά της πόλης κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ.

Τα δύο νομοσχέδια «αποκαλύπτουν τις κακόβουλες προθέσεις» της Ουάσινγκτον, ανέφερε δελτίο Τύπου σε πολύ υψηλούς τόνους που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική διπλωματία. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «υποστηρίζουν αδιάντροπα τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι ξυλοκοπούνται, τραυματίζονται και καίγονται (...) από βίαιους εγκληματίες».

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή της στην επικύρωση των νομοθετημάτων, επιχειρηματολογώντας ότι στέλνει «καταφανώς λάθος μήνυμα» στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες.

Η κινεζική αντιπροσωπεία στο Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκε επίσης από το γραφείο σύνδεσης της πόλης με την Κίνα που έκρινε ότι θα οδηγήσει στη συνέχιση «των ταραχών και του χάους» στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας.

Κατά το κινεζικό ΥΠΕΞ, θα υπάρξει λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ ενεργώντας μονομερώς και «αυθαίρετα», πάντως σε κάθε περίπτωση η «επέμβαση» της Ουάσινγκτον είναι «καταδικασμένη να αποτύχει». Η κυβέρνηση του Τραμπ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων, κατά την ίδια πηγή.

Ο Τραμπ δίστασε για μερικές ημέρες να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια, που φοβόταν πως θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την επίτευξη της λεγόμενης συμφωνίας «πρώτης φάσης» ανάμεσα στη χώρα του και την Κίνα για το εμπόριο εντός του έτους.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, που έχει επιδιώξει να καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, διαβεβαίωσε στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ότι επικύρωσε τα νομοθετήματα λόγω του «σεβασμού» του προς «τον πρόεδρο Σι, την Κίνα, και το λαό του Χονγκ Κονγκ», με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

Ο συμφιλιωτικός τόνος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου προφανώς δεν άρκεσε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε το Χονγκ Κονγκ είναι το Χονγκ Κονγκ της Κίνας», τόνισε το κινεζικό ΥΠΕΞ. «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά εσωτερικής υποθέσεις της Κίνας και καμία ξένη κυβέρνηση ή δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει» σε αυτές, συνέχισε, κάνοντας λόγο περί κίνησης που αποτελεί απόδειξη του «ηγεμονισμού» της Ουάσινγκτον.

Η αστυνομία μπήκε στην πολυτεχνειούπολη έπειτα από 11ήμερη πολιορκία

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μπήκε σήμερα, έπειτα από πολυήμερη πολιορκία, στην πολυτεχνειούπολη και ανέλαβε το έργο της περισυλλογής των αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ και άλλων επικίνδυνων υλικών που είχαν αφήσει οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές. Η Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ ήταν το επίκεντρο της αμφισβήτησης στις 17 Νοεμβρίου όταν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.

Οπλισμένοι με τόξα, βέλη και κοκτέιλ μολότοφ, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία που απάντησε κάνοντας χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και αντλιών εκτόξευσης νερού. Τις συγκρούσεις αυτές, τις πιο βίαιες αφότου ξεκίνησε η αμφισβήτηση τον Ιούνιο, ακολούθησε η πολιορκία της Πολυτεχνικής Σχολής. Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν οχυρωμένοι στην τεράστια έκταση της πολυτεχνειούπολης η οποία είχε περικυκλωθεί από την αστυνομία.

Οι περισσότεροι από αυτούς παραδόθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία. Άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν με σκοινιά ή μέσω των υπονόμων. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως όλοι να έχουν εξαφανιστεί. Το προσωπικό του πανεπιστημίου δήλωσε ότι βρέθηκε μόνο ένα άτομο και οι δημοσιογράφοι δεν διαπίστωσαν καμία σημαντική παρουσία στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών.

Χθες βράδυ, ένας διαδηλωτής, που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως περίπου 20 διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στην Πολυτεχνική Σχολή.

Όταν η αστυνομία και οι πυροσβέστες ξεκίνησαν την επιχείρησή τους, που έχει σκοπό να συγκεντρώσει στοιχεία για την έρευνα και να ασφαλίσει την πανεπιστημιούπολη έντεκα ημέρες μετά την έναρξη της πολιορκίας, δεν διαπιστώθηκε παρουσία διαδηλωτών.

Η αστυνομία κατά των διαδηλώσεων άρχισε σήμερα το πρωί να συγκεντρώνει δεκάδες αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, τόξα καθώς και μπουκάλες με χημικές ουσίες που είχαν κλαπεί από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Ειδικοί στα εκρηκτικά, ακολουθούμενοι από δημοσιογράφους, περιήλθαν τις αίθουσες, περνώντας μπροστά από τοίχους γεμάτους εχθρικά προς την αστυνομία συνθήματα.

Συγκέντρωσαν σε μια αυλή μισογεμάτα μπιτόνια βενζίνης, βόμβες μολότοφ για την κατασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί μπουκάλια από κρασί και πολλά γυάλινα μπουκάλια που περιείχαν χημικές ουσίες. Τοποθέτησαν ετικέτες σε καθένα από αυτά και στη συνέχεια τα απομάκρυναν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τσόου Γιατ-μινγκ εξήγησε ότι η προτεραιότητα της επιχείρησης αυτής δεν ήταν η σύλληψη διαδηλωτών που μπορεί να κρύβονταν στο πανεπιστήμιο. «Προτεραιότητά μας δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι επικίνδυνες ουσίες που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ωστόσο «αν πέσουμε πάνω σε διαδηλωτές ή σε άτομα που παρέμειναν στο εσωτερικό, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να λάβουν ιατρική φροντίδα ή ακόμη να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση».

Μόλις ασφαλιστούν οι εγκαταστάσεις, θα αρχίσει μια τεράστια επιχείρηση καθαρισμού προκειμένου να απαλειφθούν τα σημάδια αυτής της ‘κατάληψης’. Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν πράγματι με πεδίο μάχης γεμάτο κομμάτια από τούβλα --που οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών-- μαζί με κράνη, ρούχα και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Το καφέ Starbucks λεηλατήθηκε, με τα παράθυρά και το γκισέ του να είναι καλυμμένα με γκράφιτι.

Τα καταστήματα του αμερικανικού ομίλου στο Χονγκ Κονγκ ήταν συχνά στόχος των διαδηλωτών. Η θυγατρική των Starbucks στο Χονγκ Κονγκ ανήκει σε μια οικογενειακή επιχείρηση που κατηγορείται ότι πρόσκειται στο Πεκίνο.

Χθες οι αρχές της Πολυτεχνικής Σχολής κάλεσαν την αστυνομία να άρει την πολιορκία του και ζήτησαν από την αστυνομία να τις βοηθήσει να απομακρύνουν τα επικίνδυνα υλικά.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σε περίπτωση κυρώσεων

Οι δηλώσεις Πομπέο πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη 53 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ έφερε την κινεζική αντίδραση που προειδοποίησε οτι η Ουάσιγκτον θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλή για οικονομία και αγορές η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ 

Οι ΗΠΑ απειλούν να άρουν το ειδικό καθεστώς στις οικονομικές τους σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ εάν τεθεί σε εφαρμογή νέος κινεζικός νόμος που ουσιαστικά αίρει το αυτόνομο καθεστώς στην περιοχή.