ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ' ό,τι περίμεναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν από νωρίς περικυκλώσει το Κίεβο ακόμα δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Μετακινεί επιπλέον δυνάμεις στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης το ΝΑΤΟ.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρινίζει Αμερικανός αξιωματούχος σημειώνοντας πως η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων, και αναφέρει ότι υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα της Ουκρανίας και έχουν ακόμη αεροσκάφη.

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας πως «εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) ο Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους και συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.

«Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε. «Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».

Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει. «Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η πόλη Χάρκοβο δεν έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού και σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε αυτήν τη ζώνη, είπε ο αξιωματούχος.

Στον νότο, η επίθεση εναντίον της Χερσώνας συνεχίζεται, όμως έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, με μια αποβίβαση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων και συστήματα Javelin. Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες φεύγουν από την Ουκρανία

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πέρασαν σήμερα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Κίεβο και η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν.

Πολλοί πρόσφυγες περίμεναν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να φύγουν από την Ουκρανία. Οι ουρές των αυτοκινήτων στις μεθοριακές διαβάσεις εκτείνονταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Στην Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.

Στη Μεντίκα, στη νότια Πολωνία, περίπου 85 χιλιόμετρα από το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, τροχονόμοι κατευθύνουν την κυκλοφορία και άνθρωποι αγκαλιάζουν τους συγγενείς και φίλους τους που μόλις έφτασαν στην πόλη. Ένας διαδικτυακός χάρτης δείχνει ότι στο ένα τρίτο του δρόμου επικρατεί μποτιλιάρισμα.

Η Ουκρανία απαγορεύει στους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να περάσουν τα σύνορα, αφού μπορεί να επιστρατευθούν. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό και τα 3 εκατομμύρια από αυτούς θα κατευθυνθούν στην Πολωνία. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας εξαντλούνται τα καύσιμα, τα ιατρικά εφόδια και τα μετρητά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής την Κυριακή. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι οι «27» θα πρέπει να δεχτούν όλους όσοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δεχτούμε χωρίς καθυστέρηση τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες, τις επιθέσεις», είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, 29.000 άνθρωποι πέρασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία την Πέμπτη και περίπου οι μισοί είπαν ότι φεύγουν λόγω του πολέμου. Στη Ρουμανία έφτασαν χθες περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί και στη Σλοβακία περίπου 3.000. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, συνολικά οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 19.000.

Ο Μίχαλ Μίλνιτσου, ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Ποντκαρπάσκι, στη νότια Πολωνία, είπε ότι οργανώνονται προσωρινοί καταυλισμοί για όσους φτάνουν στη χώρα. «Οι περισσότεροι συνεχίζουν την πορεία τους προς άλλες περιοχές σε όλη την Πολωνία, αφού φάνε ένα ζεστό γεύμα», είπε στο πρακτορείο PAP.

Στα σύνορα με τη βόρεια Ρουμανία, οι γυναίκες έκλαιγαν ενώ αποχαιρετούσαν τους άνδρες συγγενείς τους και ξεκινούσαν για το Σιγέτου Μαρματιέι, μια απομονωμένη πόλης στις όχθες του ποταμού Τίσα. Μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί καθώς τα αυτοκίνητα περίμεναν για να επιβιβαστούν στο φεριμπότ για να περάσουν τον Δούναβη και να φτάσουν στην Ισακέα, μια πόλη ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Σλοβακία, οι αρχές καλούσαν τους ανθρώπους να δώσουν αίμα και έστησαν νοσοκομεία με 5.380 κλίνες για τον στρατό ή το ΝΑΤΟ. Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εθελοντές αναρτούν μηνύματα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν σπίτια και μεταφορικό μέσο για όσους φτάνουν από τα σύνορα. Ακτιβιστές έστησαν καντίνες με φαγητό και αναψυκτικά ενώ κτηνίατροι προσφέρθηκαν να φροντίσουν τα ζώα συντροφιάς των προσφύγων.

Στην Πολωνία και τη Ρουμανία οι αρχές ήραν τους κανόνες καραντίνας για όσους φτάνουν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από σήμερα, οι Ουκρανοί μπορούν να εμβολιαστούν για την Covid-19 στην Πολωνία.

Η Ουγγαρία ανέφερε ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ιράν ή της Ινδίας, που φεύγουν από την Ουκρανία. Θα τους δεχτεί ακόμη και αν δεν διαθέτουν βίζα και θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Ντέμπρετσεν.

Η Βουλγαρία άρχισε να εκδίδει διαβατήρια για τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κίεβο και χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ έστειλε τέσσερα λεωφορεία για να απομακρύνει όσους το επιθυμούν. Περίπου 250.000 Βούλγαροι ζουν στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

G7: «Έγκλημα πολέμου» το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο της Κρεμεντσούκ

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ. Η Γαλλία στέλνει 300 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύεται με σύγχρονα όπλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων 300 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, 2.000 θωρακισμένα οχήματα και 1.000 drone. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα προμηθεύσουν με σύγχρονα όπλα το Κίεβο, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο.
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές από Μόσχα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό λάθος με μεγάλες επιπτώσεις ενώ προειδοποίησε πως δεν υπάρξει ανοχή από τη Μόσχα.
berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με το τέλος των βομβαρδισμών θα υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Α. Μπέρμποκ τόνισε πως η Μόσχα ανακάλεσε τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ το 1997 και θέτει ως προϋπόθεση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ λέει πως όλοι θα υποφέρουν από τον «υβριδικό πόλεμο» της Δύσης

Σε νέες δηλώσεις του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσίασε την Ρωσία ως αμυνόμενη απέναντι σε έναν ιδιότυπο πόλεμο ενορχηστρωμένο από τις χώρες του ΝΑΤΟ.