ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Κύπρου

Κίεβο: Μεταφέρονται πρεσβείες ξένων χωρών ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Η μία μετά την άλλη οι πρεσβείες ξένων χωρών στο Κίεβο είτε μεταφέρονται στη γειτονική Πολωνία ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους όπως η κυπριακή.

Την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, να παραμείνουν στις οικίες τους, σε ασφαλή καταφύγια ή σε άλλους ασφαλείς χώρους, έως ότου επανεκτιμηθεί η κατάσταση για να καταστεί εφικτή η ασφαλής μετακίνησή τους.

Οι Κύπριοι πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία καλούνται να επικοινωνούν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, με σκοπό να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τις προθέσεις τους. Επίσης, καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους, μέσω εγγραφής τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επικοινωνεί με τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν δηλώσει την παρουσία τους στην πλατφόρμα connect2cy ή/και στους καταλόγους της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η προσωπική τους ασφάλεια και τους δοθεί καθοδήγηση.

Στην σχετική του ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ δίνει και τα κάτωθι στοιχεία:

Υπουργείο Εξωτερικών / Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων:

+357 22801000 (Δευτέρα-Κυριακή, ωράριο λειτουργίας: 08:30-20:00, τοπική ώρα, GMT+2).

Η Ολλανδία και η Νορβηγία μετέφεραν στην Πολωνία τις πρεσβείες τους

Η Ολλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη μεταφορά στην Πολωνία των πρεσβειών τους στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, ακολουθώντας το παράδειγμα ανάλογων αποφάσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας δικαιολόγησε την απόφασή του από την ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα αποφάσισε ο πρεσβευτής Γιένες ντε Μολ και η ομάδα του να μεταβούν αμέσως στη Γιαρόσλαβ, από την πλευρά της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, για να συνεχίσουν από εκεί την εργασία τους», ανέφερε το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Από την πλευρά της, η νορβηγική διπλωματία ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία στο Κίεβο «έκλεισε προσωρινά και λειτουργεία μέχρι νεωτέρας» από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία.

Η Σουηδία έλαβε μια ανάλογη απόφαση την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ουκρανικό πλήγμα στη ρωσική Μπέλγκοροντ

Ουκρανικό drone χτύπησε μικρό λεωφορείο στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη οικογένειας, μεταξύ τους ένα 8χρονο παιδί. Χθες τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα από παρόμοια επίθεση σε άλλη κοινότητα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μαδρίτη ο Ζελένσκι για επαφές με Σάντσεθ και ηγέτες στη Σύνοδο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έφτασε στην Ισπανία για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα του Κιέβου και να έχει συνομιλίες με ηγέτες στη Μαδρίτη. Θα συναντήσει και Αμερικανούς αξιωματούχους πριν τις τριμερείς στο Αμπού Ντάμπι.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προσδοκά αυξημένη πίεση στη Ρωσία από το νέο Κογκρέσο ΗΠΑ

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε την ελπίδα πως το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με πλειοψηφία Δημοκρατικών, θα στηρίξει την Ουκρανία και θα πιέσει περισσότερο τη Ρωσία, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων από Ουκρανία για ένταξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έως το 2028, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για στήριξη.
Άντι Μπέρναμ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Έκκληση για ενότητα μετά τις αμερικανικές εκλογές

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε πως η ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ είναι ευκαιρία για ενότητα ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, που επιβαρύνεται από τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Η λύση απαιτεί λήξη των συγκρούσεων.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και αγνοούμενοι από ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε από δύο ρωσικές επιθέσεις στη Βιλνιάνσκ της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Νεκροί είναι μια 52χρονη γυναίκα και ένας 63χρονος άνδρας.