ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κίεβο: Μεταφέρονται πρεσβείες ξένων χωρών ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Η μία μετά την άλλη οι πρεσβείες ξένων χωρών στο Κίεβο είτε μεταφέρονται στη γειτονική Πολωνία ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους όπως η κυπριακή.

Την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, να παραμείνουν στις οικίες τους, σε ασφαλή καταφύγια ή σε άλλους ασφαλείς χώρους, έως ότου επανεκτιμηθεί η κατάσταση για να καταστεί εφικτή η ασφαλής μετακίνησή τους.

Οι Κύπριοι πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία καλούνται να επικοινωνούν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, με σκοπό να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τις προθέσεις τους. Επίσης, καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους, μέσω εγγραφής τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επικοινωνεί με τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν δηλώσει την παρουσία τους στην πλατφόρμα connect2cy ή/και στους καταλόγους της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η προσωπική τους ασφάλεια και τους δοθεί καθοδήγηση.

Στην σχετική του ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ δίνει και τα κάτωθι στοιχεία:

Υπουργείο Εξωτερικών / Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων:

+357 22801000 (Δευτέρα-Κυριακή, ωράριο λειτουργίας: 08:30-20:00, τοπική ώρα, GMT+2).

Η Ολλανδία και η Νορβηγία μετέφεραν στην Πολωνία τις πρεσβείες τους

Η Ολλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη μεταφορά στην Πολωνία των πρεσβειών τους στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, ακολουθώντας το παράδειγμα ανάλογων αποφάσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας δικαιολόγησε την απόφασή του από την ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα αποφάσισε ο πρεσβευτής Γιένες ντε Μολ και η ομάδα του να μεταβούν αμέσως στη Γιαρόσλαβ, από την πλευρά της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, για να συνεχίσουν από εκεί την εργασία τους», ανέφερε το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Από την πλευρά της, η νορβηγική διπλωματία ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία στο Κίεβο «έκλεισε προσωρινά και λειτουργεία μέχρι νεωτέρας» από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία.

Η Σουηδία έλαβε μια ανάλογη απόφαση την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο πόλεμος συμπληρώνει 4 μήνες, νέα βοήθεια 450 εκ. δολ. από ΗΠΑ

Τέσσερις μήνες κλείνει σήμερα ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία και συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ρώσων επικεντρωμένες στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ.
Zelensky-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι η κατάσταση στο Λουχάνσκ είναι πολύ δύσκολη

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Λιθουανία την Τρίτη ότι θα αντιμετωπίσει μέτρα με «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» επειδή εμπόδισε ορισμένες σιδηροδρομικές μεταφορές προς τον θύλακα Καλίνινγκραντ της Μόσχας στη Βαλτική Θάλασσα,
ΔΙΕΘΝΗ

Τετραμερής συνάντηση στην Τουρκία για τις εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία

Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται για την παροχή εγγυήσεων σχετικά με τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα.